Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Οι Έλληνες γιατροί προτιμούν να παραμένουν άνεργοι, παρά να μεταναστεύσουν στην Φινλαδία προκειμένου να εργαστούν εκεί.
Ρίχνουν μάλιστα, “χυλόπιτα” σε μισθό ύψους 6.000 ευρώ, αλλά και σε άλλα προνόμοια, τα οποία προσφέρει το φινλαδικό κράτος, όπως η εύρεση κατοικίας, η εύρεση σχολείου για τα παιδιά, βοήθεια στην διαδικασία μετακόμισης, αλλά και δωρεάν εκμάθηση της γλώσσας.
Η σχετική προκήρυξη έχει “ανέβει” στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ εδώ και δύο εβδομάδες, στην ενότητα EURES και αφορά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την χώρα της Βόρειας Ευρώπης.
Παρά τη μεγάλη ζήτηση, αλλά και τις εξαιρετικές παροχές ωστόσο, οι Έλληνες γιατροί γυρίζουν… επιδεικτικά την πλάτη τους στην Φινλανδία.
Σημειώνεται ότι οι μισθοί κυμαίνονται γύρω στις 6 χιλιάδες ευρώ για 35-40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ όπως αναφέρει η προκήρυξη, “προσφέρουμε υποστήριξη μετοίκησης, έτσι ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε ευπρόσδεκτοι όταν ξεκινάτε την εργασία σας σε μια νέα χώρα.
Υποστηρίζουμε:
– Διαδικασίες μετακόμισης στη Φινλανδία
– Εύρεση κατοικίας
– Εξεύρεση σχολείου/παιδικού σταθμού για τα παιδιά σας
– Επαφές με τις διοικητικές υπηρεσίες (εφορία, δήμος, ληξιαρχείο)
– Ενημέρωση για την τοποθεσία, τη διαμονή και τη ψυχαγωγία”.
Σημειώνεται ότι στην σκανδιναβική χώρα η πλήρης απασχόληση είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα (χωρίς μεσημεριανό διάλειμμα) ή 40 ώρες την εβδομάδα (με μεσημεριανό διάλειμμα).
Ο μέσος βασικός μισθός για τους γιατρούς είναι 6.393 ευρώ/μήνα. Οι συγκεκριμένοι μισθοί, βέβαια, προσαρμόζονται από την τοποθεσία και την ειδικότητά τους, όμως οι γιατροί δικαιούνται επιπρόσθετες αμοιβές κατά μέσο όρο 28% του βασικού μισθού τους.
Σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις για τους βασικούς μισθούς, οι μισθοί για νοσηλευτές είναι 1.935,44 ευρώ/μήνα, αλλά ανεβαίνουν για επαγγελματία νοσοκόμο (2.236,42 ευρώ) ή για προϊστάμενο (2.861,74 ευρώ). Προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές, κατά μέσον όρο 20%-30% πλέον του βασικού μισθού.
Παρά την εξαιρετική φήμη, την οποία έχουν οι Έλληνες γιατροί στην Φινλανδία, λόγω των καλών σπουδών τους, αλλά και του χαρακτήρα τους, εκείνοι δεν δείχνουν καμία διάθεση ν’ απαρνηθούν τον ήλιο της Ελλάδας για τα ομιχλώδη τοπία της χώρας των χιλίων λιμνών.
Πηγή: News.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!