Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Γερμανική παράδοση και κουλτούρα, βαυαρέζικη, αυστριακή αλλά και ελληνική μουσική και γαστρονομικές εξερευνήσεις. Όλα αυτά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες του φετινού «Οktoberfest 2014», που διοργανώνει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στο γερμανικό σχολείο ο Σύλλογος Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του σχολείου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης, ενώ στηρίζεται και από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής.

Το «Oktoberfest»θα πραγματοποιηθεί στους υπαίθριους χώρους της Γερμανικής Σχολής από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ. Στις εκδηλώσεις οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες βαυαρέζικες πατροπαράδοτες γαστρονομικές λιχουδιές, ποικίλα είδη μπύρας και να απολαύσουν μουσική πνευστών από παραδοσιακή ορχήστρα πνευστών από την Αυστρία, που θα έρθει στην Ελλάδα εiδικά γι’ αυτό το λόγο, αλλά και ελληνική μουσική.

Το «Oktoberfest» αποτελεί ουσιαστικά ένα θεσμό για την πόλη, αν σκεφτεί κανείς πως ο εορτασμός του στη Θεσσαλονίκη χρονολογείται από το 1887, όταν το Γερμανικό Κλαμπ της εποχής, αναλάμβανε τη διοργάνωσή του στην πόλη μας, στην περιοχή Τοπ Χανέ. 

Σήμερα το Oktoberfest διοργανώνεται πλέον στην απλόχωρη αυλή της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (δίπλα από το Praktiker) και το επισκέπτονται περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι. 

Καθόλου παράξενο, δεδομένου ότι, στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με έντονο κοσμοπολίτικο παρελθόν και παράδοση στην πολιτισμική όσμωση, φιλοξενείται, από το 1865, κοινότητα Γερμανών, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολυπληθή, δραστήρια και δυναμική παράμετρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί Έλληνες που έζησαν, εργάστηκαν ή σπούδασαν στη Γερμανία και επέστρεψαν στην πόλη. Γι’ αυτούς, το Oktoberfest αποτελεί μια ευχάριστη ευκαιρία για το ετήσιο αντάμωμά τους. 

Και φυσικά στη Θεσσαλονίκη ζουν και δραστηριοποιούνται γενιές μαθητών (περισσότεροι από 4.000) που αποφοίτησαν από το Γερμανικό Σχολείο έχοντας μυηθεί, μέσα από την εκπαίδευσή τους, στη γερμανική κουλτούρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!