Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τη γλουτένη. Αρκετά άτομα παρουσιάζουν ευαισθησία ή δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τα προϊόντα που την περιέχουν, δηλαδή τρόφιμα με βάση το σιτάρι, το κριθάρι ή τη σίκαλη.

Η ίδια η γλουτένη ούτε βλάπτει ούτε ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία μας. Όσοι όμως παρουσιάζουν ευαισθησία σε αυτήν ή αντιμετωπίζουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη) εκδηλώνουν δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση προϊόντων που την περιέχουν.

Επειδή η ευαισθησία και η δυσανεξία στη γλουτένη μοιράζονται όμοια συμπτώματα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και την αλλεργία στο σιτάρι, τρεις είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να σας παρακινήσουν να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις:

1. Οικογενειακό ιστορικό: Ακόμη κι αν δεν εκδηλώνετε ανησυχητικά συμπτώματα, καλό θα είναι να κάνετε εξετάσεις ένα κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει λάβει διάγνωση για κοιλιοκάκη

2. Χρόνιες γαστρεντερικές διαταραχές: Όπως διάρροια, σημαντική απώλεια βάρους και φούσκωμα

3. Έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12: Η κοιλιοκάκη συνοδεύεται από βλάβες στο τμήμα του εντέρου όπου απορροφώνται αυτά τα θρεπτικά συστατικά

http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!