Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Η βασική οδηγία είναι να μην οδηγεί κανείς μεθυσμένος ή κουρασμένος: και τα δύο μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή του οδηγού, αλλά και πολλών άλλων ανθρώπων. Για το αλκοόλ δεν υπάρχει άλλη γιατρειά από την μείωσή του στο ελάχιστο δυνατό, για τον ύπνο των οδηγών, πάντως, δουλεύει η General Motors.
Σύμφωνα με τους Financial Times η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πρόκειται να κατασκευάσει τα πρώτα αυτοκίνητα που θα έχουν αυτόματο σύστημα εντοπισμού της νύστας του οδηγού.
Αυτή τη στιγμή το project είναι σε φάση ανάπτυξης και αναμένεται μέσα στη διετία 2017-19 να προωθηθεί στην αγορά με στόχο να σπάσει τα ταμεία. Η πατέντα που θα προσαρμοστεί στα συγκεκριμένα αυητοκίνητα ακούγεται απλή, ωστόσο δεν είναι και τόσο: το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει τις κινήσεις των ματιών και την κλίση του κεφαλιού του οδηγού, έτσι ώστε να βγάλει συμπερασμα αν από λεπτό σε λεπτό ετοιμάζεται να κοιμηθεί πάνω στο τιμόνι.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η πατέντα ανήκει στον αυστραλιανό όμιλο "Seeing Machines", που εδρεύει στο Λονδίνο. Πρόσφατα ο όμιλος υπέγραψε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής προϊόντων ασφαλείας "Takata", η οποία και θα προμηθεύσει με τα έξυπνα τεχνολογικά συστήματα την General Motors.
Η General Motors σημειώνει πως με προοπτική πέντε ετών, θα καταστευάσει περίπου 500.000 αυτοκίνητα που θα φέρουν το συγκεκριμένο σύστημα. Ήδη, πάντως, έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη τεχνολογική εφεύρεση, καθώς οι επικριτές κάνουν λόγο για προστασία της ιδιωτικότητας. Δηλαδή αντιδρούν στο πώς θα διαχειρίζονται τα δεδομένα του μηχανήματος οι λογής ασφαλιστές και οι κατασκευαστές.
Οι τελευταίοι απαντούν πως σε αυτή τη φάση το εν λόγω μηχάνημα δεν έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε κάποιον σκληρό δίσκο. Για το μέλλον ποιος ξέρει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!