Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η Κάτω Βουλή της Αργεντινής υπερψήφισε χθες τον νόμο για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, με σκοπό να παρακάμψει την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που την οδήγησε σε δεύτερη χρεοκοπία σε διάστημα 12 ετών.

Ο νόμος επιτρέπει να πληρώνονται οι ξένοι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα της χώρας στην Αργεντινή ή σε άλλα μέρη που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του αμερικανικού δικαστηρίου.

Παρακινεί, επίσης, τους επενδυτές να μεταφέρουν τα ομόλογα της Αργεντινής που έχουν από το αμερικανικό σε άλλο δίκαιο. Η Κάτω Βουλή ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες το σχέδιο αυτό με ψήφους 134 υπέρ και 99 κατά, ύστερα από μία μαραθώνια συζήτηση που άρχισε το απόγευμα της Τετάρτης. Το ίδιο σχέδιο είχε εγκριθεί την περασμένη εβδομάδα και από τη Γερουσία της χώρας.

Η αποτελεσματικότητα του νόμου αμφισβητείται, ωστόσο, δεδομένου ότι ο δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκρίζα τον έχει χαρακτηρίσει παράνομο, καθώς παραβιάζει την απόφαση που έλαβε υπέρ των πιστωτών της Αργεντινής στη διαμάχη τους με τη χώρα μετά τη χρεοκοπία του 2002 (πρόκειται για κερδοσκοπικά ταμεία που ζητούν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους). «Δεν περιμένουμε σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, αν και η κυβέρνηση θα στείλει τουλάχιστον το μήνυμα που θέλει: Κατά την άποψή της κάνει ότι μπορεί για να καταβάλει τις πληρωμές (σ.σ.: στους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί το κούρεμα)», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της αργεντινής επενδυτικής τράπεζας Puente.

Ο Γκρίζα απαγόρευσε τον Ιούνιο στην Αργεντινή να εξυπηρετήσει το χρέος της που είχε αναδιαρθρώσει με βάση το αμερικανικό δίκαιο, μετά τη στάση στο χρέος της ύψους 100 δισ. ευρώ που κήρυξε το 2002, εάν δεν πληρώσει τα κερδοσκοπικά ταμεία που αρνήθηκαν τους όρους των αναδιαρθρώσεων του χρέους το 2005 και το 2010 και έκαναν αγωγή, ζητώντας την πλήρη αποπληρωμή τους. Η επόμενη πληρωμή τοκομεριδίων από την Αργεντινή λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες κατηγόρησε τον Γκρίζα για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και για παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία της Αργεντινής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ παραδέχθηκε την Τρίτη ότι οι επενδυτές δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση για το σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων τους. «Όσον αφορά τους εμπλεκόμενους στην ανταλλαγή που υπάγονται στο αμερικανικό δίκαιο, μπορεί να μη θέλουν να συνεργαστούν με την Αργεντινή, λόγω των αποφάσεων του Γκρίζα που θεωρούν παράνομη την ανταλλαγή», δήλωσε αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Medley Global στο Μπουένος Άιρες.

Αν οι πιστωτές αρνηθούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να ελπίζει ότι θα επιτύχει την αντικατάσταση της τράπεζας Bank of New York Mellon ως θεματοφύλακα για πληρωμές στους κατόχους των ομολόγων της με τη Nacion Fideicomisos, που ανήκει στην κρατικά ελεγχόμενη Banco Nacion. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της εγχώρια. Και για το μέρος αυτό του σχεδίου αυξάνεται, ωστόσο, ο σκεπτικισμός και ο Κισίλοφ είπε την Τρίτη στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε προτάσεις από τους ομολογιούχους σχετικά με το μέρους που θα γίνονται οι πληρωμές, αν αυτοί δεν ήταν ευτυχείς με τη δική της πρόταση

http://www.4news.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!