Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Μπορεί το συχνό βούρτσισμα των δοντιών και η τακτική περιποίησή τους να είναι μία εξαιρετικά βαρετή διαδικασία, ωστόσο ίσως αλλάξετε γνώμη, όταν διαβάσετε σχετικά με τον θανάσιμο κίνδυνο που εγκυμονεί ένα χαλασμένο δόντι ή τα ούλα που ματώνουν.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τα στοματικά προβλήματα υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την καρδιαγγειακή υγεία, εξαιτίας θρομβώσεων που είναι δυνατό να πυροδοτήσουν.

Πώς συμβαίνει αυτό

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, για τις θρομβώσεις ευθύνεται επί της ουσίας ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που έχει διαπιστωθεί πως διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.

Συγκεκριμένα, όταν αυτά καταφέρνουν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω των ούλων που αιμορραγούν, εκκρίνουν μία πρωτεΐνη, η οποία προκαλεί τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, σχηματίζοντας θρόμβο γύρω από αυτά ως τείχος προστασίας.

Η «ασπίδα» αυτή είναι τόσο ισχυρή, ώστε προστατεύει τα βακτήρια του στόματος όχι μόνο από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και από τα αντιβιοτικά που παίρνει κανείς για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

Βέβαια, τα αιμοπετάλια από τη «φύση» τους συγκολλούνται μεταξύ τους, ώστε να πήζει το αίμα, η αυξημένη συγκόλλησή τους, όμως, είναι αιτία θρομβώσεων, παρεμποδίζοντας την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, δεν αρκεί η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης, η γυμναστική και η διακοπή του καπνίσματος, αλλά και η σωστή περιποίηση των δοντιών.

http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!