Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014


Τα κλασικά καμπανάκια στο λαιμό των βοοειδών ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ακοή και τις διατροφικές συνήθειές τους, σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές.
Πρόσφατη μελέτη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, στη Ζυρίχη, εξέτασε περισσότερες από 100 αγελάδες, οι οποίες έφεραν στο λαιμό τους κουδούνια βάρους 5,5 κιλών, σε δεκάδες αγροκτήματα της χώρας, διαπιστώνοντας ότι τα βοοειδή ενδέχεται να χάσουν την ακοή τους, που είναι πιο ευαίσθητη από αυτή των ανθρώπων, εξαιτίας του ήχου της καμπάνας.
Τα επίπεδα του ήχου από τα κουδούνια μπορούν να φτάσουν τα 113 ντεσιμπέλ, που αντιστοιχεί στον θόρυβο που παράγει ένα αλυσοπρίονο, τη στιγμή που νόμιμο όριο στην Ελβετία θεωρούνται τα 85 ντεσιμπέλ.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγελάδες που φορούσαν κουδούνια, μασούσαν την τροφή τους για λιγότερη ώρα, σε σύγκριση με τα ζώα που δεν κουβαλούσαν κάποιο καμπανάκι, σύμφωνα με την ελβετική «Schweiz Am Sonntag».
Η έρευνα δεν προσδιόρισε πάντως αν, πέρα από τον ήχο τους, και το βάρος των κουδουνιών έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνήθειες των βοοειδών.
Ελβετοί αγρότες ανέφεραν ότι τα παραδοσιακά κουδούνια αποτελούν μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας, ενώ υποστηρίζουν ότι οι βαριές καμπάνες, τις οποίες εξέτασε η έρευνα, χρησιμοποιούνται σπάνια.

ROVINGROG
Τα καμπανάκια έχουν μακρά παράδοση στην Ελβετία, καθώς εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους, για να εντοπίζουν τα ζώα τους που βόσκουν σε ορεινές περιοχές.

Μάλιστα, οι πλουσιότεροι κτηνοτρόφοι συνήθιζαν να βάζουν μεγαλύτερες καμπάνες στα ζώα τους, ενώ αρκετά φεστιβάλ διοργανώνονται στη χώρα, με τα παραδοσιακά κουδούνια να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η εκπρόσωπος του ελβετικού γραφείου τουρισμού, Βερονίκ Κανέλ, ανέφερε σε τοπικά μέσα ότι θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ελβετία χωρίς καμπάνες, ωστόσο συμπλήρωσε ότι ο σεβασμός των ζώων είναι υψίστης σημασίας. «Θα ήταν το τέλος ενός μύθου και μιας χαρακτηριστικής εικόνας της Ελβετίας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Fox News και τον τοπικό Τύπο, ακτιβιστές ζητούν εδώ και καιρό την απαγόρευση των κουδουνιών.
naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!