Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα ποτό μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, συνοδεύει τις ευχές μας, συμπληρώνει τα γεύματά μας, βάζει τη σφραγίδα του σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές μας και όπως εξηγούν οι επιστήμονες, κάνει καλό στην υγεία μας.
Βέβαια υπάρχουν και έρευνες που μας έχουν θορυβήσει, οι οποίες υποστηρίζουν πως όσο μικρή και αν είναι η ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσουμε, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό μας.
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου» έλεγαν οι πρόγονοί μας (γραμμένο και στην Παλαιά Διαθήκη) και για άλλους ο οίνος μπορεί να αντικατασταθεί από μπύρα, whisky, vodka ή από οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας του. Ο καθένας μας άλλωστε έχει το αγαπημένο του ποτό...
Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει την προτίμησή μας στα αλκοολούχα ποτά; Μία νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι αισθήσεις αλλά και οι υποδοχείς που σχετίζονται με το αλκοόλ και την πικρή γεύση, συνδέονται με γενετικές παραλλαγές. Με λίγα λόγια, για την προτίμησή μας σε κάποιο συγκεκριμένο ποτό, υπεύθυνα είναι τα γονίδιά μας!
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει και ο επικεφαλής της μελέτης Dr. John Hayes επίκουρος καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πολιτειακό  Πανεπιστήμιο της Pensilvania: “ Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν ως προς τη γεύση που βιώνουν από ένα τρόφιμο ή ένα ποτό. Αυτές οι αντιληπτικές διαφορές έχουν βιολογική βάση, όπως συμβαίνει και στην αχρωματοψία. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι μερικοί άνθρωποι βιώνουν περισσότερο την πικρία και λιγότερο την γλυκύτητα από τα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα”.
Βέβαια το αν και το πόσο θα “συμφωνήσει” κάποιος με την γενετική του προδιάθεση είναι θέμα επιλογής, διευκρινίζουν οι ερευνητές τονίζοντας πως: “Η βιολογία μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά το αν θα την ακολουθήσει κάποιος ή όχι είναι θέμα επιλογής”.
Όποιο ποτό και αν προτιμάμε, ας μην ξεχνάμε το γνωστό μα τόσο σημαντικό ρητό που ανήκει στον  Κλεόβουλο (6ος αι. π. Χ.)  “Παν μέτρον άριστον”. (Να σημειωθεί ότι η αυθεντική μορφή της έκφρασης του Κλεόβουλου είναι “Μέτρον άριστον”).
 echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!