Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Νέα ταραχή εξ αφορμής δημοσίευματος της γερμανικής Bild, σύμφωνα με το οποίο ετοιμάζεται τεμαχισμός του ΟΑΕΔ, με στόχο την ιδιωτικοποίηση ενός τμήματος του Οργανισμού, του τομέα που ασχολείται με τα προγράμματα απασχόλησης. Για το δημοσίευμα, υπήρξε άμεση και σφοδρή αντίδραση από το ΠαΣΟΚ χωρίς ωστόσο να συνοδευτεί με κυβερνητική θέση ή σχετική ανακοίνωση από το Μαξίμου.

 Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του το χαρακτηρίζει ως «απολύτως ανυπόστατο». Επίσης, σημειώνεται με νόημα ότι «στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.»

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ καλούν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο «μοιραίο ολίσθημα» και να μετατρέψει το «δικαίωμα» στην εύρεση εργασίας σε «εμπόρευμα». Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, που με ξεχωριστή ανακοίνωση καλεί το διοικητή του Οργανισμού να δημοσιοποιήσει «τι σχεδιάζεται για το μέλλον του Οργανισμού σε οποιοδήποτε κυβερνητικό ή μη επίπεδο». Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να σταματήσουν την πολιτική που είναι «υποταγμένη στο μεγάλο κεφάλαιο» και να λάβουν πραγματικά «μέτρα στήριξης των ανέργων». Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να αποδοθούν στον Οργανισμό τα περίπου οι εισφορές που θεωρούν ότι «παρανόμως παρακρατούνται από το ΙΚΑ και ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ». Ζητούν επίσης, στο εξής να αποδίδονται στον ΟΑΕΔ όλες οι εισφορές που παρακρατούνται υπέρ του Οργανισμού από το ΙΚΑ.

Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα του Bild αναφέρεται σε τεμαχισμό του ΟΑΕΔ και κάποια κομμάτια του θα καταλήξουν σε ιδιώτες. Αφηνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ιδιώτες να μπουν και στο ΙΚΑ, μέσω της ανάθεσης σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς το Ίδρυμα. Ας σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες οφειλές, άνω των 5.000 ευρώ, έχουν εκχωρηθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που συστάθηκε ως αποτέλεσμα μνημονιακής δέσμευσης, άρα με την προτροπή της τρόικας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών" η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχτεί και ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Οργανισμού βάσει των προτύπων που ίσχυσαν στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εδώ και ένα δίμηνο περίπου, με τον υπουργό, να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα μη υπολογίζοντας το σχετικό κόστος.
Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται και αφενός η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας κ.λπ.) να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, αφετέρου οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι και θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ιδιώτες.

Αντιδράσεις

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν τεμαχισμού και δήθεν πώλησης του ΟΑΕΔ, εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζοντας ότι είναι πάγια θέση του και αποτελεί στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.
Επισημαίνει ότι, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο προωθούμενος από την κυβέρνηση ξαφνικός "θάνατος" του ΟΑΕΔ εξυπηρετεί ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα, επισημαίνει Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας, Δ. Στρατούλης.
Σε ανακοίνωσή του καλεί τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει άμεσα εάν η κυβέρνηση και η τρόικα προετοιμάζουν τον ξαφνικό «θάνατο», δηλαδή την κατάτμηση, τη διάλυση, την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ.
Τονίζει ότι, η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διάλυση του ΟΑΕΔ και η μεταφορά της επιδότησης ανεργίας, και κατά συνέπεια των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για την ανεργία, στο ΙΚΑ στοχεύει στην αρπαγή τους, για να στηριχθεί η καταρρέουσα λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών οικονομική βάση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Επίσης, η μεταφορά και η διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων που στηρίζουν τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ιδιώτες εξυπηρετούν με προκλητικό τρόπο ιδιοτελείς στόχους μεγάλων κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων και θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση την ήδη πρωτοφανώς υψηλή ανεργία.
Επιπλέον σημειώνει αυτό το ενδεχόμενο θα προκαούσε ένα νέο θανάσιμο κυβερνητικό χτύπημα στο ήδη συνταγματικά «κουρελιασμένο» κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργασίας, που πλέον θα μετατραπεί σε εμπόρευμα προς όφελος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση, «ούτε να το σκέφτεται» να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πολιτικό, αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, και μάλιστα σε μια περίοδο που, λόγω των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της, έχει εκτινάξει την ανεργία σε ουράνια ύψη.
Ενώ θεωρεί αναγκαία την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, με στόχο να μετατραπεί σε έναν πραγματικά δημόσιο, ενιαίο, παραγωγικό, αποτελεσματικό και τριμερώς χρηματοδοτούμενο (όχι μόνο από εργαζόμενους και εργοδότες αλλά και από το κράτος) σύγχρονο οργανισμό. Ένας τέτοιος δημόσιος φορέας, σε συνεργασία με αναβαθμισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς της μεγαλοεργοδοτικής αυθαιρεσίας, μπορεί να λειτουργήσει ως το βασικό εργαλείο για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας με στήριξη και αύξηση της πλήρους και σταθερής εργασίας, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα αντικαταστήσει τα καταστροφικά και ανθρωποκτόνα μνημόνια.

http://www.fpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!