Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014


Από την εμφάνιση των αρμάτων μάχης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, η θωράκιση αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της έννοιας – κάτι που προκύπτει άλλωστε και από τον ίδιο τον χαρακτηρισμό του συγκεκριμένου Όπλου (Τεθωρακισμένα). Η βασική (και αυτονόητη) «εξίσωση» μέχρι τώρα ήταν απλή, συνεχίζοντας στο πνεύμα των πανοπλιών της αρχαιότητας: περισσότερη θωράκιση = περισσότερη προστασία.
Ωστόσο, η τεχνολογία των διατρητικών όπλων έχει εξελιχθεί επίσης ραγδαία- για την ακρίβεια, όπως επισημαίνεται από την DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, ταχύτερα από ό,τι η αντίστοιχη τεχνολογία θωράκισης, με αποτέλεσμα η βελτίωση της επιβιωσιμότητας ενός οχήματος και του πληρώματός του να απαιτεί σημαντικές αυξήσεις όσον αφορά στη μάζα και το κόστος.
«Η τάση των όλο και πιο βαρέων, λιγότερο ευκίνητων και πιο ακριβών πλατφορμών μάχης έχει περιορίσει τη δυνατότητα των στρατιωτών και των πεζοναυτών να αναπτύσσονται και να πραγματοποιούν ελιγμούς σε θέατρα επιχειρήσεων και να ολοκληρώνουν τις αποστολές τους σε περιβάλλοντα με ποικίλλες και εξελισσόμενες απειλές.
Επιπλέον, τα μεγαλύτερα οχήματα περιορίζονται σε δρόμους, απαιτούν αυξημένη λογιστική υποστήριξη και είναι ακριβότερα όσον αφορά στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αντικατάστασή τους. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε ένα σημείο όπου – λαμβανομένων υπόψιν της τακτικής ευελιξίας, της στρατηγικής ευκινησίας, της επιβιωσιμότητας και του κόστους- καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής βιωσιμότητας της επόμενης γενιάς τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της DARPA, η οποία και βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα GXV-T (Ground X-Vehicle Technology).

DARPA
Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση επαναστατικών τεχνολογιών για οχήματα εδάφους που θα αυξήσουν την ευκινησία και επιβιωσιμότητά τους μέσω μεθόδων άλλων από την αύξηση της θωράκισης- όπως η αποφυγή εντοπισμού, εμπλοκής και πληγμάτων από εχθρικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Κέβιν Μέισι, program manager της DARPA, σκοπός του προγράμματος δεν είναι απλά η βελτίωση ή αντικατάσταση ενός συγκεκριμένου οχήματος, αλλά να αλλάξει το «δόγμα» της περισσότερης θωράκισης και η πρόκληση μιας «επανάστασης» όσον αφορά στην προστασία των τεθωρακισμένων. «Εμπνεόμενοι από το πώς τα προγράμματα X-plane έχουν βελτιώσει τις δυνατότητες των αεροσκαφών κατά τα τελευταία 60 χρόνια, στοχεύουμε προς ριζοσπαστική θεμελιώδη έρευνα και ανάπτυξη για να βοηθήσουμε ώστε τα μελλοντικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης να είναι σημαντικά πιο ευκίνητα, ασφαλή και οικονομικά».
Η DARPA έχει προγραμματίσει μία Proposers' Day για τις 5 Σεπτεμβρίου. Στους τεχνικούς στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται (σε σχέση με τα αντίστοιχα σημερινά οχήματα) η μείωση του μεγέθους και του βάρους κατά 50%, η μείωση του μεγέθους του πληρώματος κατά 50%, η αύξηση της ταχύτητας κατά 100%, η δυνατότητα πρόσβασης στο 95% του εδάφους και η μείωση του ίχνους που επιτρέπει σε εχθρικές δυνάμεις να προχωρούν σε εντοπισμό και εμπλοκή.
naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!