Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Οι προβλέψεις της NASA για τους γείτονες του ηλιακού μας συστήματος
Εκατό εκατομμύρια κόσμοι στο γαλαξία μας θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξωγήινη ζωή, σύμφωνα με πρόσφατες «συντηρητικές» προβλέψεις της NASA.
Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε εξωγήινη ζωή, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σκιαγράφησε πρόσφατα σε μια δημόσια ομιλία στην Ουάσινγκτον, έναν οδικό χάρτη για την αναζήτηση της εξωγήινης ζωής στο Σύμπαν, χρησιμοποιώντας μια σειρά από τρέχοντα και μελλοντικά τηλεσκόπια.
«Αν πιστεύουμε ότι υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη; Θα τολμούσα να πω ότι οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου εδώ, θα έλεγαν ότι είναι απίθανο στην απέραντη απεραντοσύνη του σύμπαντος εμείς οι άνθρωποι να είμαστε μόνοι μας» είπε ο πρώην αστροναύτης, Charles Bolden.
Ο πλανήτης Άρης και μια σειρά άλλων φεγγαριών στο ηλιακό μας σύστημα έχουν γίνει το επίκεντρο της προσοχής για πολλές δεκαετίες, σε ό,τι αφορά την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.
Για παράδειγμα, πρόσφατα ο αστρονόμος Kevin Hand ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει εξωγήινη ζωή στο δορυφόρο του Δία, την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει όμως δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι επιστήμονες της NASA αυτή τη φορά μίλησαν αποκλειστικά για την αναζήτηση σημαδιών ζωής σε πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το διάστημα αυτό οι επιστήμονες της NASA εργάζονται επάνω σε τρεις τεχνολογίες: το δορυφόρο Transiting Exoplanet Surveying Satellite (Tess), που ελπίζουν ότι θα εκτοξευθεί το 2017, το τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope και το ερευνητικό τηλεσκόπιο Wide Field Infrared Survey Telescope – Astrophysics Focused Telescope Assets.
«Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για να ερευνήσουμε τους εξωπλανήτες είναι πραγματική» είπε ο αστροναύτης John Grunsfeld. «Το τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope και οι επόμενες τεχνολογικές εξελίξεις συμβαίνουν τώρα. Δεν πρόκειται για ένα όνειρο. Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή στη NASA».
Η τεχνολογία ανίχνευσης πλανητών σαν τη Γη αναπτύσσεται τώρα για να είναι διαθέσιμη προς χρήση για τα μελλοντικά τηλεσκόπια. Η ικανότητα να ανιχνεύσουμε εξωγήινη ζωή μπορεί να χρειάζεται μερικά ακόμη χρόνια, ωστόσο η αναζήτηση του τρόπου που θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Φανταστείτε απλά τη στιγμή, όταν θα έχουμε βρει πιθανά σημάδια ζωής. Φανταστείτε τη στιγμή, που ο κόσμος θα ξυπνήσει και η ανθρώπινη φυλή θα συνειδητοποιήσει ότι η μοναξιά της στο χώρο και το χρόνο έχει τελειώσει. Τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε ότι… δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν» κατέληξε ο καθηγητής Mountain.

http://peiraxtiri.gr



Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!