Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Το στρες αναμφισβήτητα αποτελεί τη μάστιγα της εποχής. Ακόμα και οι πιο «ψύχραιμοι» πλέον έχουν αρχίσει να καταβάλλονται από υπερβολικό άγχος, που εκδηλώνεται ακόμα και με κρίσεις πανικού.

Τόσο οι ρυθμοί όσο και οι απαιτήσεις της συγχρονης ζωής είναι τέτοιοι που το άγχος είναι αναπόφευκτο κακό.. Πέρα από το γεγονός, ότι το έντονο στρες τεκμηριωμένα, ίσως να είναι και το πιο βασικό αίτιο σοβαρότατων και άκρως επικίνδυνων ασθενειών, παράλληλα μας στερεί την ξεννοιάσια και την πραγματική απόλαυση της ζωής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προφυλαχθούμε αρκεί να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να αναπνεύσει. Ιδού κάποιες πολύτιμες συμβουλές!
- Επιτρέψτε ή μάλλον επιβάλλετε στον εαυτό σας κάποιες στιγμές να μην κάνει απολύτως τίποτα!
Ακούγεται αρκετά εύκολο όμως στην πράξη ίσως και να μην είναι. Δοκιμάστε να το εφαρμόσετε τώρα! Καθίστε και απολαύστε την ηρεμία του να μην κάνεις και να μη σκέφτεσαι τίποτα. Καθαρίστε το μυαλό σας από τις σκέψεις και απλά χαλαρώστε στον καναπέ. Προσπαθήστε να αφιερώνετε έστω και δέκα λεπτά την ημέρα για τη δική σας αποφόρτιση. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η ηρεμία θα σας ακολουθεί και κάποιες άλλες στιγμές της ημέρας!
- Απολαύστε ήρεμη μουσική
Έχετε ανάγκη από έμπνευση; Βάλτε το αγαπημένο σας cd! Έρευνες έχουν δείξει, ότι η μουσική βοηθάει στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Σταματήστε να κοιτάτε το ρολόι
Η σκληρή καθημερινότητα, δεν παραλείπει να μας υπενθυμίζει κάθε στιγμή και κάθε λεπτό, ότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας, προκειμένου να καταφέρουμε όσα θέλουμε ή όσα «πρέπει», είναι περιορισμένος. Το γεγονός αυτό, μας φορτίζει με άγχος και πίεση. Η μόνιμη ερώτηση που βασανίζει τις σκέψεις και το μυαλό όλων μας, είναι αν τελικά θα προλάβουμε.. Προσπαθήστε να αποβάλλετε αυτή την πίεση, περιόριζοντας τον αριθμό των ρολογιών που έχετε στο σπίτι ή στον εργασιακό σας χώρο.
- Υιοθετήστε παραδοσιακές συνήθειες!
Ξεκινήστε να εφαρμόζετε όλα όσα σας έμαθε η γιαγιά. Είτε αυτό είναι να φυτεύετε βότανα σε γλάστρες, είτε να φτιάχνετε με παραδοσιακή συνταγή, μια πίττα της αρεσκείας σας. Το κέντημα και το ράψιμο αποτελούν επίσης αγχολυτικές ιδέες. Στην πορεία θα διαπιστώσετε ότι οι παραδοσιακές αυτές συνήθειες, εξισορροπούν τους πυρετώδεις ρυθμούς της καθημερινότητας σας.
- Να μιλάτε αργά
Σίγουρα αν αρχίσετε να σκέφτεστε λίγο παραπάνω πριν μιλήσετε και αν υιοθετήσετε έναν ρυθμό ομιλίας πιο αργό, θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα και στον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό σας. Η αργή ομιλία, αποτελεί ουσιαστικά τρικ για το μυαλό που μπαίνει και αυτό σε πιο ήρεμους ρυθμούς, εξουδετερώνοντας την ένταση και τον πανικό. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε!
- Καταπολεμήστε την τελειοθηρία
Η διαρκής υπερπροσπάθεια για την επιτεύξη της απόλυτης τελειότητας στα πάντα, εκτοξεύει το στρες στα ύψη. Από τη στιγμή που κάνετε το καλύτερο που μπορείτε σε όλους τους τομείς της ζωής σας, θα πρέπει να είστε ικανοποιημένοι. Μην αυτομαστιγώνεστε για λάθη και ψεγάδια. Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας και μην υπερβαίνετε τα όρια των αντοχών σας.
- Οργανωθείτε
Bάλτε σε τάξη τις υποχρεώσεις και τις σκέψεις σας. Φτιάξτε λίστες με όλες σας τις εκρεμμότητες και όλα όσα πρέπει να κάνετε. Μην είστε αναβλητικοί γιατί οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και μετατρέπονται σε χάος. Αν κάτι σας φαντάζει τεράστιο και ακατόρθωτο, σπάστε το σε μικρούς πιο εύκολους στόχους. Μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια όταν νιώθετε ότι πραγματικά την έχετε ανάγκη.
Πηγή: Aγγλικό περιοδικό “Reader’s Digest” τεύχος Νοεμβρίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!