Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ο «μετροσέξουαλ» πέθανε, ζήτω ο «σπορνοσέξουαλ». Τουλάχιστον, αν λάβουμε υπόψη μας τη βρετανική εφημερίδα Telegraph και τον εισηγητή του όρου «μετροσέξουαλ», ο οποίος παρουσιάζει ένα προφίλ του σύγχρονου άνδρα: εκείνου που είναι εμμονικός με τα selfie, τα σπορ και το πορνό.

Στο Ντον Τζον, ο ήρωας της ταινίας δεν μπορεί να απολαύσει το σεξ γιατί λατρεύει το πορνό. Επιπλέον αρέσκεται να κοιτάζει το καλογυμνασμένο σώμα του στον καθρέφτη. Εάν τα πήγαινε και καλύτερα με τη νέα τεχνολογία μάλλον θα αποτελούσε την επιτομή του όρου που χρησιμοποιεί η Telegraph.

Σύμφωνα με την Μαρκ Σίμπσον που πριν από 20 χρόνια εισήγαγε τον όρο «μετροσέξουαλ», αντίθετα από τους «μετροσέξουαλ» ο «σπορνοσέξουαλ» δεν έχει ως αξεσουάρ το τσαντάκι με τα καλλυντικά και τις κρέμες, αλλά το ίδιο του το σώμα -το οποίο ο Σίμπσον χαρακτηρίζει ως «το υπέρτατο αξεσουάρ».

«Στην πραγματικότητα χρειάζεται ένας νέος όρος για να τους περιγράψει -αυτούς τους φουσκωτούς απογόνους των διαφημιστικών γευμάτων των Ρονάλντο και Μπέκαμ- ο οποίος να αποδίδει τη συνεύρεση των σπορ με το πορνό, ενώ ο κ. Αρμάνι τραβά φωτογραφίες» είπε, εισάγοντας τον νέο όρο.

Κι ενώ ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και το γυμνό στέρνο του σε τηλεοράσεις και διαφημίσεις είχε χαρακτηριστεί ως παράδειγμα «μετροσέξουαλ», ο βρετανός σταρ Νταν Οσμπορν και οι selfie που τραβά στο μπάνιο του αποτελούν δείγμα «σπορνοσέξουαλ».

«Αντίθετα με τις παλιές «μετροσέξουαλ» διαφημίσεις του Μπέκαμ, στις οποίες τα χαρακτηριστικά ενισχύονταν με τεχνητούς τρόπους, οι σημερινοί «σπορνοσέξουαλ» έχουν κάνει photoshop στον εαυτό τους στην πραγματική ζωή» τονίζει ο Μαρκ Σίμπσον.

Ψυχοθεραπευτής του Μανχάταν δήλωσε στο New York Daily News: «Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν ο «σπορνοσέξουαλ» είναι προϊόν μιας εμμονικής κουλτούρας με το σώμα που εξιδανικεύει τα σπορ ή μία σπασμωδική κίνηση ενάντια σε έναν ολοένα και πιο ισότιμο πολιτισμό με λιγότερο έντονα καθορισμένους τους ρόλους μεταξύ των φύλων».
tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!