Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στα 4,5 δισεκατομμύρια της ζωής του βιώνει ο πλανήτης Γη σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Duke. Όπως αναφέρει η μελέτη εξαφανίζονται 100 ως 1000 είδη ανά εκατομμύριο ετησίως, ρυθμός 1000 φορές υψηλότερος από τον αυτόν που προστάζει η κανονική εξέλιξη των ειδών, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση στα οικοσυστήματα.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί και κατηγοριοποιηθεί περίπου 1,9 εκατ. είδη, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται από 5 έως 11 εκατομμύρια.
Κυριότερη ανθρωπογενής αιτία εξαφάνισης των ειδών είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων της βιοποικιλότητας (ζώων και φυτών).
Η μελέτη βασίστηκε στη γενετική εξέταση των ζώων σε βάθος χρόνου. Με βάση την εξελικτική διαδικασία, βιολόγοι υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ένα είδος σπονδυλωτού «γεννά» ένα άλλο συγγενικό είδος κάθε 10 εκατ. χρόνια.
Ωστόσο, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έχει ξεπεράσει αυτόν της εμφάνισης νέων με αποτέλεσμα η βιοποικιλότητα να μειώνεται  1000 φορές ταχύτερα σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε πριν ο άνθρωπος αποφασίσει να αυτοανακηρυχθεί σε “κύριο και κτήτορα” της φύσης.
Για να υπολογίσουν τους ρυθμούς εξαφάνισης πριν την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου, εδώ και 200.000 χρόνια, ο επικεφαλής της μελέτης, βιολόγος Στιούαρτ Πιμ και οι συνεργάτες του επεξεργάστηκαν δεδομένα από απολιθώματα και χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για τις περιπτώσεις που δεν είχαν επαρκή στοιχεία.
Η ανάλυση αυτή αποκάλυψε ότι πριν την εξέλιξη του ανθρώπου, εξαφανιζόταν λιγότερο από ένα είδος ανά εκατομμύριο.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πότε θα επέλθει η κατάρρευση των οικοσυστημάτων με αυτούς τους ρυθμούς εξαφάνισης των ειδών, ωστόσο η εξέλιξη αυτή θεωρείται βέβαιη.
Η πορεία προς την αφάνιση των ειδών μπορεί τουλάχιστον να επιβραδυνθεί με την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στις προσπάθειες προστασίας των ειδών , αλλά και τη χρήση των νέων τεχνολογιών (όπως πχ τα drones της Google που παρακολουθούν τη λαθροθηρία στην Αφρική).
Για την ιστορία, οι προηγούμενες πέντε μαζικές εξαφανίσεις των ειδών που εξάλειψαν τουλάχιστον τα μισά έλαβαν χώρα πριν από 440 εκατ. χρόνια, 375 έως 359 εκατ., 252 εκατ. (η μεγαλύτερη από όλες, προκάλεσε την καταστροφή τουλάχιστον του 90% των ειδών), 201 εκατ. και 66 εκατ. χρόνια (εξαφάνιση δεινοσαύρων πιθανώς από πτώση αστεροειδούς).
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!