Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Ισλανδίας, αλλά οι λάτρεις των καταδύσεων όχι μόνο το γνωρίζουν αλλά και το επιλέγουν για να ζήσουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία.
Ονομάζεται Silfra και βρίσκεται στο Thingvellir National Park στην Ισλανδία. Πρόκειται για μία ρωγμή ανάμεσα σε δύο ηπείρους, τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και αποτελεί αγαπημένο σημείο κατάδυσης για όσους επιλέγουν το διαφορετικό!
Αυτή η τεράστια ρωγμή στην επιφάνεια της γης όπου συναντώνται οι ηπειρωτικές πλάκες, είναι εντελώς αόρατη στα βαθιά νερά του Ατλαντικού Ωκεανού. Στη Silfra όμως όπου το νερό έχει απίστευτη διαύγεια από την τήξη των παγετώνων, η ρωγμή είναι ορατή και μάλιστα η ορατότητα στο σημείο είναι εξαιρετική σε σχεδόν 100 μέτρα.
Η κατάδυση ανάμεσα στις δύο τεκτονικές πλάκες δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στα 24 περίπου μέτρα σε αυτό το «κενό της γης», ο δύτης θα συναντήσει ιαματικές πηγές και άνισα πετρώματα, ως αποτέλεσμα των συνεχών τριβών των πλακών που απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό δύο εκατοστά ανά έτος.
Στην απόκοσμη αυτή ρωγμή, το νερό έχει σταθερή θερμοκρασία ολόκληρο το χρόνο που κυμαίνεται στους -2 C, καθώς προέρχεται από το λιώσιμο των παγετώνων περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά. Το υποβρύχιο τοπίο είναι άκρως εντυπωσιακό με σπηλιές, χαράδρες και πολλαπλά τούνελ, με χρώματα έντονα και ζωηρά εξαιτίας της καθαρότητας του νερού.
Η Silfra βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων σημείων κατάδυσης στον κόσμο και αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον πλανήτη. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα παρόμοια ρήγματα στην Ισλανδία, αλλά το συγκεκριμένο είναι το πιο όμορφο, το πιο ενδιαφέρον και το πιο εύκολο στην πρόσβαση.
Το Εθνικό Πάρκο Thingvellir όπου βρίσκεται το ρήγμα, έχει κηρυχθεί από την UNESCO μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο για την πολιτιστική και ιστορική σημασία του, καθώς και για τη φυσική και γεωλογική μοναδικότητά του.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!