Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Καρχαρίες “οργώνουν” τα νερά στον κόλπο του Μεξικού με στόχο να προειδοποιήσουν τους επιστήμονες για την έλευση τυφώνων.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, πενήντα καρχαρίες κόβουν… βόλτες αυτές τις μέρες στα νερά του κόλπου του Μεξικού με ενσωματωμένους βιολογικούς αισθητήρες – μοιάζουν με μικροτσίπ- οι οποίοι καταγράφουν τη θερμοκρασία του νερού. Τα στοιχεία αυτά ενημερώνουν τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μαιάμι για το αν τις επόμενες ώρες, θα πλήξουν την περιοχή ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν επιστρατεύσει εκτός από καρχαρίες και άλλα ψάρια όπως ξιφίες, τόνους και όρκες για να προβλέψουν τη έλευση των τυφώνων.
Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η μέθοδος αυτή τους έχει βοηθήσει τα τελευταία 10 χρόνια να καταγράψουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας του νερού και της αλμυρότητάς του σε διαφορετικά βάθη. Φέτος, όμως οι επιστήμονες στη διάρκεια μελέτης τους, διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στην θερμοκρασία του νερού “δείχνουν” την έλευση τροπικών κυκλώνων. Τα σαρκοφάγα ψάρια έχουν ενσωματωμένα τσιπ με την βοήθεια των οποίων συλλέγουν πληροφορίες για την κατάσταση των υδάτων.
Η θερμοκρασία του νερού δείχνει αν τις επόμενες ώρες, η περιοχή θα πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορούν να απειλήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις μεγάλων πετρελαικών εταιρειών που βρίσκονται στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού. Εταιρείες, όπως οι BP, Exxon Mobil, Anadarko Petroleum, Chevron, Apache και Transocean έχουν τις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή και εξαιτίας των κυκλώνων που έχουν πλήξει πολλές φορές τον κόλπο του Μεξικού, έχει ανασταλεί η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ καλωσόρισε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου του Μαιάμι.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Κόλπος του Μεξικού καλύπτει το 30% της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής στις ΗΠΑ.

http://www.4news.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!