Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ο αιώνιος... καημός των Άγγλων φιλάθλων (όσων τουλάχιστον έχουν γεννηθεί μετά το 1966) είναι να δουν τα “Λιοντάρια” τους να κατακτούν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ωστόσο, αν και συχνά η Αγγλία συγκαταλέγεται στα φαβορί για τη διεκδίκηση του τροπαίου, ποτέ δεν έχει καταφέρει να το σηκώσει από το 1966 και έπειτα.

Αν και φέτος οι Άγγλοι δε θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ, έχουν στο πλευρό τους έναν ισχυρό σύμμαχο: Το γνωστό αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος, αναλύοντας τα δεδομένα όλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων από το 1966 και έπειτα, κατάφερε να δημιουργήσει έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος προβλέπει τις πιθανότητες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγγλίας να κερδίσει οποιοδήποτε παιχνίδι, με βάση μία σειρά από παραμέτρους.

Μία από αυτές είναι η θερμοκρασία που επικρατεί στο γήπεδο την ώρα του αγώνα, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Χόκινγκ, μία θερμοκρασία 30 βαθμών μπορεί να μειώσει ως και κατά 59% τις πιθανότητες της Αγγλίας να κερδίσει – και αυτό σίγουρα δεν είναι καθόλου ευοίωνο, δεδομένου ότι στη Βραζιλία τέτοιες θερμοκρασίες τον Ιούνιο είναι αρκετά συνηθισμένες.

Άλλες παράμετροι που συνυπολογίζει στο μαθηματικό του τύπο ο Χόκινγκ είναι η απόσταση του γηπέδου από το Λονδίνο, το αν ο αντίπαλος της Αγγλίας προέρχεται από τη δυτική Ευρώπη, την ανατολική Ευρώπη ή την Αμερική, το αν ο διαιτητής είναι Ευρωπαίος ή όχι, το αν το υψόμετρο του γηπέδου είναι πάνω από τα 500 μέτρα, το αν η σέντρα του αγώνα γίνεται πριν ή μετά τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), το αν η ομάδα αγωνίζεται με σύστημα 4-3-3 ή όχι και το αν η ομάδα φορά λευκές, μπλε ή κόκκινες στολές.


Όμως ο Χόκινγκ δεν έμεινε εκεί, και επινόησε και έναν μαθηματικό τύπο που προβλέπει τις πιθανότητες ενός ποδοσφαιριστή να ευστοχήσει σε ένα πέναλτι. Αυτή τη φορά, οι παράμετροι είναι οι εξής:

- Αν ο παίκτης είναι επιθετικός ή αμυντικός
- Αν ο παίκτης εκτελεί το πέναλτι προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά
- Αν το χρώμα των μαλλιών του παίκτη είναι ανοιχτόχρωμο, ή ακόμα αν είναι φαλακρός (κι όμως, έχουν καλύτερες πιθανότητες να σκοράρουν!)
- Αν ο παίκτης σημαδεύει το πάνω ή το κάτω 1/3 της εστίας
- Αν ο παίκτης εκτελεί το πέναλτι με πλασέ
- Αν ο παίκτης παίρνει φόρα πριν την εκτέλεση.


Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Χόκινγκ λέει κάτι που μάλλον θα πρέπει να το κρατήσουμε: “Είναι γεγονός πως, σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο, νομίζω πως η κβαντική φυσική είναι σχετικά απλή”...
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!