Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ελπίδα γεννά σε όσους ροχαλίζουν και τους συντρόφους τους που υποφέρουν, μία νέα συσκευή από τιτάνιο, η οποία εμφυτεύεται στην μύτη.
Η συσκευή είναι ένα μεταλλικό πλέγμα, το οποίο εισάγεται το βράδυ και ανοίγει σαν πέταλο ενός λουλουδιού για να στηρίζει το άνοιγμα των αεραγωγών καθώς το άτομο θα κοιμάται, και το πρωί απομακρύνεται. Πρόσκειται για μια συσκευή κατάλληλη για τους πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια, μια ακραία εκδήλωση ροχαλητού κατά την οποία η αναπνοή σταματά για μικρά χρονικά διαστήματα.
Το ροχαλητό οφείλεται στους κραδασμούς των μαλακών ιστών του πίσω μέρους του στόματος, της μύτης και του λαιμού. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις άντρες και μία στις δέκα γυναίκες ροχαλίζουν τακτικά. Μέχρι σήμερα, οι διαθέσιμες επιλογές για την αντιμετώπιση του ροχαλητού περιλάμβαναν την απώλεια βάρους, τη διακοπή του καπνίσματος, άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, την εμφύτευση μαλακών ιστών ή και τη χειρουργική επέμβαση. Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους θεωρείται η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (συσκευή CPAP), μια συσκευή που φοριέται σαν μάσκα πάνω από τη μύτη και βοηθά την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η νέα αυτή συσκευή, σε αντίθεση με την CPAP, δεν απαιτεί μια αντλία ή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και ο χρήστης μπορεί να κινηθεί γύρω με το στη θέση του. Μια μελέτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Erlangen στη Γερμανία, διαπίστωσε επίσης ότι η νέα μέθοδος λειτούργησε εξίσου αποτελεσματικά με τη θεραπεία CPAP. Ακόμα και σε υγιείς εθελοντές, η συσκευή αύξησε τη ροή του αέρα κατά 47%, σύμφωνα με την έρευνα, γεγονός που δείχνει ότι ενδεχομένως να μπορεί να αξιοποιηθεί και από άτομα που αθλούνται, αυξάνοντας την απόδοσή τους.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!