Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι παραγωγοί στο κεντρικό Μεξικό σταμάτησαν να καλλιεργούν μαριχουάνα. Λόγω των μεγάλων αποθεμάτων στα βόρεια της χώρας αλλά και εξαιτίας της νομιμοποίησης πώλησης και κατανάλωσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους αλλά και για προσωπική χρήση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, οι αγρότες των καρτέλ στο κεντρικό Μεξικό, σταμάτησαν να καλλιεργούν μαριχουάνα για πρώτη φορά στα χρονικά δράσης των ομάδων παραγωγής στη χώρα.
Η είδηση προκύπτει από δηλώσεις των ιδίων στη Washington Post αυτή την εβδομάδα. Η τιμή για μισό κιλό μαριχουάνας στο Μεξικό έχει πέσει κατά 75%. Το ένα κιλό κόστιζε 100 δολάρια και τώρα η τιμή έχει πέσει στα μόλις 25 δολάρια.
"Δεν αξίζει τον κόπο πια", είπε ο 50χρονος Rodrigo Silla, μεγαλογαιοκτήμονας και παραγωγός κάνναβης. "Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε η οικογένεια μου δεν παρήγαγε μαριχουάνα όσο ζω", συμπλήρωσε.
"Εύχομαι οι Αμερικανοί να αλλάξουν μυαλά και να σταματήσουν τη νομιμοποίηση".
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες υποστήριζαν μέχρι σήμερα ότι η ελεγχόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης θα έδινε τέλος στην κυριαρχία των καρτέλ ναρκωτικών που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 60.000 άτομα στις μάχες των συμμοριών τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η κάνναβη της Καλιφόρνιας δείχνει να παίρνει τώρα τη σκυτάλη με έναν νόμιμο τρόπο. Τα καρτέλ που έχουν τεράστιες ζημιές, ψάχνουν τώρα για νέες αγορές αφού έχασαν τη μεγαλύτερη αγορά που είχαν μέχρι σήμερα στην επικυριαρχία τους.
Η μαριχουάνα έχει νομιμοποιηθεί πλέον για ιατρική και προσωπική χρήση σε 20 Πολιτείες των ΗΠΑ και η νομιμοποίηση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η Καλιφόρνια αποτελεί και το μεγαλύτερο πλήγμα για τους Μεξικανούς, καθώς εκεί πήγαινε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Από την άλλη, μετά τους δυο πρώτους μήνες νόμιμης διάθεσης της μαριχουάνας στο Κολοράντο και Ουάσιγκτον, τα δημόσια ταμεία γέμισαν με συνολικά 20 εκατομμύρια δολάρια.
Τα πρώτα στοιχεία για τα, εντός των προσδοκιών, φορολογικά έσοδα έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το πώς θα διατεθούν τα επιπλέον κεφάλαια.
Η μαριχουάνα άρχισε νόμιμα να διατίθεται εμπορικά στο Κολοράντο και την Ουάσινγκτον με το ξεκίνημα του 2014. O φόρος πώλησης βρίσκεται στο 12,9% και ο επιπλέον ειδικός φόρος στο 15%, οι οποίοι έφεραν στα δημόσια ταμεία του Κολοράντο 2 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τις αρχές η εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Πιο συγκεκριμένα τα εγκλήματα έχουν μειωθεί κατά 24%, τα ανθρωποκτονίες κατά 67%, οι κλοπές κατά 7% και η κλοπές σπιτιών κατά 14%.
Η κάνναβη αναμένεται να νομιμοποιηθεί στις Πολιτείες της Αλάσκας, της Καλιφόρνιας, του Μέιν και του Όρεγκον.

(Πηγή: eastbayexpress)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!