Τρώγοντας επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου μελέτησαν 65.226 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ετών 2001-2013 και διαπίστωσαν ότι, όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.
Η μελέτη εξέτασε την γενική θνησιμότητα από φυσικά αίτια, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση επτά ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο κατά 25%, ενώ από καρδιά κατά 31%.
Σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο από μία μερίδα φρούτων και λαχανικών τη μέρα, όσοι τρώνε μία έως τρεις, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) κατά 14%, όσοι τρώνε τρεις έως πέντε μερίδες καθημερινά, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 29%, όσοι καταναλώνουν πέντε έως επτά μερίδες, κινδυνεύουν λιγότερο κατά 36%, ενώ για επτά και πάνω μερίδες η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου είναι της τάξης του 42%.
Τα φρέσκα λαχανικά έχουν σαφώς πιο προστατευτική δράση από τα φρούτα, με κάθε πρόσθετη μερίδα λαχανικών να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Οι σαλάτες ειδικότερα συνεισφέρουν κατά 13% ανά μερίδα στην μείωση του κινδύνου. Το όφελος από τα φρέσκα φρούτα φαίνεται να είναι μικρότερο, με κάθε πρόσθετη μερίδα να απομακρύνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 4%.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι υγιεινή, όμως, όπως δείχνει η νέα έρευνα, το όφελος είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ογιεμπόντε. Όπως είπε, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια προστατευτική επίδραση λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, τα οποία διορθώνουν τις βλάβες στα κύτταρα.
news.gr
Σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο από μία μερίδα φρούτων και λαχανικών τη μέρα, όσοι τρώνε μία έως τρεις, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) κατά 14%, όσοι τρώνε τρεις έως πέντε μερίδες καθημερινά, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 29%, όσοι καταναλώνουν πέντε έως επτά μερίδες, κινδυνεύουν λιγότερο κατά 36%, ενώ για επτά και πάνω μερίδες η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου είναι της τάξης του 42%.
Τα φρέσκα λαχανικά έχουν σαφώς πιο προστατευτική δράση από τα φρούτα, με κάθε πρόσθετη μερίδα λαχανικών να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Οι σαλάτες ειδικότερα συνεισφέρουν κατά 13% ανά μερίδα στην μείωση του κινδύνου. Το όφελος από τα φρέσκα φρούτα φαίνεται να είναι μικρότερο, με κάθε πρόσθετη μερίδα να απομακρύνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 4%.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι υγιεινή, όμως, όπως δείχνει η νέα έρευνα, το όφελος είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ογιεμπόντε. Όπως είπε, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια προστατευτική επίδραση λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, τα οποία διορθώνουν τις βλάβες στα κύτταρα.
news.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου