Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τρώγοντας επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.  
Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου μελέτησαν 65.226 άνδρες και γυναίκες μεταξύ των ετών 2001-2013 και διαπίστωσαν ότι, όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.  
Η μελέτη εξέτασε την γενική θνησιμότητα από φυσικά αίτια, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση επτά ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο κατά 25%, ενώ από καρδιά κατά 31%.

Σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο από μία μερίδα φρούτων και λαχανικών τη μέρα, όσοι τρώνε μία έως τρεις, μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) κατά 14%, όσοι τρώνε τρεις έως πέντε μερίδες καθημερινά, μειώνουν τον κίνδυνο κατά 29%, όσοι καταναλώνουν πέντε έως επτά μερίδες, κινδυνεύουν λιγότερο κατά 36%, ενώ για επτά και πάνω μερίδες η μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου είναι της τάξης του 42%.

Τα φρέσκα λαχανικά έχουν σαφώς πιο προστατευτική δράση από τα φρούτα, με κάθε πρόσθετη μερίδα λαχανικών να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%. Οι σαλάτες ειδικότερα συνεισφέρουν κατά 13% ανά μερίδα στην μείωση του κινδύνου. Το όφελος από τα φρέσκα φρούτα φαίνεται να είναι μικρότερο, με κάθε πρόσθετη μερίδα να απομακρύνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 4%.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι υγιεινή, όμως, όπως δείχνει η νέα έρευνα, το όφελος είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ογιεμπόντε. Όπως είπε, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια προστατευτική επίδραση λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, τα οποία διορθώνουν τις βλάβες στα κύτταρα.



news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!