Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ζέβρες. Τα συμπαθή... ριγέ ιπποειδή με τις χαρακτηριστικές μαύρες και άσπρες γραμμές. Τι εξυπηρετούν όμως αυτές οι ρίγες τους;
Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι ασπρόμαυρες ρίγες τους τις προφύλασσαν από τους θηρευτές τους (λιοντάρια κλπ). Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει μια εντελώς διαφορετική εξήγηση: τις έχουν για να προστατεύονται από το τσίμπημα εντόμων (κυρίως των μυγών δηλαδή), καθώς αυτά μπορεί να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες που μπορούν να αποβούν θανατηφόρες για τις ζέβρες!
Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε μια τοποθεσία στις περιοχές που ζουν ζέβρες, το ομοίωμα μιας ζέβρας με ασπρόμαυρες ρίγες και ένα άλλο μιας μονόχρωμης ζέβρας καφετιού χρώματος. Διαπίστωσαν πως το δεύτερο προσέλκυε πολύ περισσότερες αλογόμυγες. Μάλιστα επανέλαβαν το πείραμα και διαπίστωσαν ότι όσο πιο στενές οι ρίγες, τόσο λιγότερες οι μύγες. Οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι ρίγες της ζέβρας δημιουργούν ένα είδος πόλωσης του φωτός που μπερδεύει τα έντομα. 
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!