Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Νέα αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι η τηλεόραση συμβάλλει σημαντικά στην παιδική παχυσαρκία κι έτσι όσο λιγότερες ώρες περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη τόσο πιθανότερο είναι να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η επίδραση της τηλεόρασης αποδεικνύεται μάλιστα πιο ισχυρή σε σύγκριση με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οι υπολογιστές, καθώς προβάλλει συνεχώς διαφημιστικά που προωθούν το πρόχειρο φαγητό και τα θερμιδοφόρα γλυκά.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας περιελάμβανε περισσότερα από 1.000 παιδιά σχολικής ηλικίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες όπως η συχνότητα παρακολούθησης, τα προτιμώμενα προγράμματα και οι επιλογές των σνακ και των ροφημάτων των παιδιών. Παράλληλα, μετρήθηκαν βιολογικοί δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, το ύψος και το βάρος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες ώρες μπροστά από την τηλεόραση καταναλώνουν περισσότερα σνακ και μάλιστα πιο ανθυγιεινά σνακ.

Πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον καταιγισμό διαφημιστικών σποτ που προωθούν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.

Σε αντίθεση με τα παιδιά που ασχολούνται με τον υπολογιστή ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια, τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση είναι πιο επιρρεπή στην αυθόρμητη κατανάλωση σνακ, καθώς δεν έχουν τα χέρια τους απασχολημένα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Categories: ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!