Τη δημιουργία «πράσινων» πρατηρίων, που εκτός των
συμβατικών καυσίμων θα μπορούν να διαθέτουν φυσικό αέριο (CNG),
βιοκαύσιμα, υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια, προβλέπει απόφαση που
υπεγράφη από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη
Παπαδόπουλο.
Με την απόφαση αυτή, ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας αμιγών και μικτών πρατηρίων φυσικού αερίου.
«Η ρύθμιση θα βοηθήσει τη χρήση αυτοκινήτων με φυσικό αέριο, καύσιμο που εξασφαλίζει αφενός μεν οικονομία στους καταναλωτές, αφετέρου είναι φιλικό προς το περιβάλλον» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Τι αλλάζει
Οι προδιαγραφές λειτουργίας ενός πρατηρίου αλλάζουν, πλέον, καθώς μηδενίζονται οι εκπομπές ρύπων και γίνεται περιβαλλοντική διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων.
Οι αλλαγές θα είναι φανερές για τον χρήστη καθώς σχεδιάζεται να τοποθετηθούν αυτόματοι μετρητές καυσαερίων, μέσω των οποίων ο οδηγός -μόνος του πια- θα ενημερώνεται για τις εκπομές ρύπων του αυτοκινήτου του και θα λαμβάνει μια χρωματική ταυτότητα όπου θα αναγράφεται το ποσοστό των εκπομπών. Ανάλογα με το χρώμα που θα αποτυπώνεται, θα ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για το πόσο άμεσα θα πρέπει να ελέγξει το όχημά του.
* Οι διαδικασίες ελέγχου θα γίνονται προληπτικά, που σημαίνει ότι η παραλαβή της ενημέρωσης δεν θα οδηγεί σε πρόστιμο εάν το όχημα εκπέμπει ρύπους πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, αλλά θα θέτει σε εγρήγορση τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να αλλάξει συνήθειες και να ελέγχει τη μηχανή και τον καταλύτη του.
* Για τους αέριους ρύπους εξετάζεται το σύστημα ανάκτησης ατμών βενζίνης σε πρατήρια υγρών καυσίμων, ώστε να δεσμεύονται οι ατμοί βενζίνης που εκλύονται κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού μηχανοκίνητων αυτοκινήτων, καθώς και να διασφαλίζεται η λειτουργία συλλογής των ατμών του βυτιοφόρου στις δεξαμενές του πρατηρίου.
* Τα υγρά και στερεά απόβλητα θα ανακυκλώνονται ανά κατηγορία υλικών.
* Στα πρατήρια θα λειτουργούν συστήματα ανακύκλωσης νερού, κυρίως για την πλύση των αυτοκινήτων, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη.
* Στους χώρους θα τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης, στις στέγες των πρατηρίων θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, ενώ θα εφαρμοστεί και η βιοκλιματική αρχιτεκτονική.
* Στα «πράσινα» πρατήρια θα τοποθετηθούν και συστήματα φόρτισης αυτοκινήτων που κινούνται με ηλεκτρισμό, ο οποίος αποτελεί εναλλακτική μορφή καυσίμου με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
* Οι υπάλληλοι των πρατηρίων θα έχουν εκπαιδευτεί προκειμένου να δίνουν συμβουλές στους οδηγούς για τις μεθόδους ανακύκλωσης των στοιχείων του αυτοκινήτου, την οικολογική οδήγηση και τα οφέλη της, καθώς και να πείθουν με επιχειρήματα για την ανάγκη ελέγχου του οχήματος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συνήθεια που -αν εφαρμοστεί- επιφέρει κέρδος στην τσέπη του ιδιοκτήτη αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
* Τα πρατήρια θα αποκτήσουν πιστοποιητικό «πράσινης» λειτουργίας που θα αναρτάται σε εμφανές για τον οδηγό σημείο, θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ενώ σχεδιάζονται και καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού για τα οφέλη λειτουργίας τους.
Να σημειωθεί ότι στην Αττική λειτουργούν από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) δυο πρατήρια φυσικού αερίου, στα Λιόσια και στην Ανθούσα, τα οποία και τροφοδοτούν 600 λεωφορεία ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), 102 απορριμματοφόρα δήμων καθώς και ταξί και ελάχιστα ΙΧ.
http://www.fpress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου