Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Αλλάζει την ερχόμενη εβδομάδα ο χάρτης της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στη χώρα. Από την Πέμπτη 20 Μαρτίου ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στους πολίτες, ασφαλισμένους και μη, τα Πολυιατρεία και όλες οι μονάδες υγείας που διέθετε ο ΕΟΠΥΥ, έπειτα ... από το προσωρινό σφράγισμά τους πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Διευρυμένο ωράριο 7 πμ με 7 μμ, δωρεάν επίσκεψη, εξέταση ή συνταγογράφηση για όλους και πρόσβαση, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, χωρίς ραντεβού αποτελούν τις γνωστές παραμέτρους της… εξίσωσης των Πολυιατρείων –μια εξίσωση που παίδεψε πολύ το υπουργείο Υγείας τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Άγνωστος Χ είναι ο αριθμός των εξειδικευμένων γιατρών που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα.

Η επαναλειτουργία των Πολυιατρείων και λοιπών μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί τον νέο τρόπο παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως αυτός αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Όλες οι μονάδες υγείας θα παραδοθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) οι οποίες αναλαμβάνουν στο εξής και τη διαχείρισή τους.

Η στελέχωση των μονάδων υγείας θα αρχίσει την Πέμπτη οπότε και υποχρεούνται να εμφανιστούν στις θέσεις τους -μετά τη διαθεσιμότητα- οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και οι γιατροί, που είχαν επιλέξει την απασχόληση στο ΠΕΔΥ και όχι στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, η κάλυψη των μονάδων υγείας είναι απόλυτη σε διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό – οι εργαζόμενοι επέλεξαν τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ σε ποσοστό 98,8% και 99,4% αντιστοίχως.
Διαφορετική είναι η εικόνα στο ιατρικό δυναμικό του νέου συστήματος: από τους 4.998 γιατρούς των πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ, των ιατρείων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται τώρα στον ΕΟΠΥΥ, των νομαρχιακών μονάδων υγείας κα δήλωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ οι 2.497, δηλαδή ποσοστό 49,9%.

Το ΠΕΔΥ θέλει να γίνει «ανάχωμα» στα εφημερεύοντα νοσοκομεία
Με δεδομένο, όμως, ότι μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη οι γιατροί μπορούν να ανακαλέσουν τη σχετική δήλωση, στελέχη του υπουργείου Υγείας διατηρούν επιφυλάξεις για τον τελικό αριθμό των γιατρών του ΠΕΔΥ. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση το ΠΕΔΥ θα ξεκινήσει να λειτουργεί με 2.497 μόνιμους γιατρούς στις μονάδες υγείας, και σταδιακά θα προκηρύσσει θέσεις για επικουρικούς και συμβασιούχους γιατρούς. Στόχος των αρμοδίων είναι να καλυφθούν τα κενά μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια οι μονάδες υγείας να μπουν σε γενική εφημερία και να εκπληρώσουν τον πραγματικό τους στόχο όπως κάθε σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: να αποτελέσουν ανάχωμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ώστε σε αυτά να φτάνουν κυρίως τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία.

Σε πρώτη φάση οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό του ΠΕΔΥ θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, 8πμ – 4μμ και 11πμ – 7μμ, εξυπηρετώντας έτσι τους ασφαλισμένους για 12 ώρες καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους τους πολίτες, τόσο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όσο και τους ανασφάλιστους, για επίσκεψη, εξέταση, συνταγογράφηση.

Στη διάθεση των πολιτών θα παραμείνουν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, ο κατάλογος των οποίων όμως σταδιακά θα ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες που θα ανακύπτουν ανά ΥΠΕ.

Όσοι χρειάζονται ελεγκτή γιατρό θα μπορούν να απευθύνονται είτε στις μονάδες υγείας είτε στην κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ (Κηφισίας 39, Μαρούσι) είτε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ) του ΕΟΠΥΥ. Στις Περιφερειακές Διευθύνσεις θα (συνεχίσουν να) απευθύνονται οι ασφαλισμένοι και για θέματα που εξετάζουν οι Υγειονομικές Επιτροπές, όπως πχ αναρρωτικές άδειες κα.
Ανοιχτά Πολυιατρεία, αλλά με ελλείψεις γιατρών
Χωρίς προβλήματα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το ΠΕΔΥ στην 1η ΥΠΕ Αττικής καθώς η πλειοψηφία των γιατρών παρέμεινε στα Πολυιατρεία και τις άλλες μονάδες υγείας (1.061 γιατροί από τους 1.702 επέλεξαν ΠΕΔΥ). Στις μονάδες του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν μικρότερη κάλυψη: από τους 1.012 γιατρούς έμειναν στο σύστημα δημόσιας υγείας οι 496, με σημαντικά κενά να καταγράφονται σε παθολόγους, παιδιάτρους, καρδιολόγους, οφθαλμιάτρους και ορθοπεδικούς. Ο αριθμός των γιατρών που έμειναν στο ΠΕΔΥ διαφοροποιείται ανά ΥΠΕ –πχ «πέφτει» στο 31,8% στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και στο 35,9% στην 7η ΥΠΕ Κρήτης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα πολυ-ιατρεία στις συγκεκριμένες περιοχές θα επαναλειτουργήσουν με μόλις έναν στους τρεις γιατρούς που διέθεταν επί ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, στην 5η ΥΠΕ καταγράφονται ελλείψεις σε παθολόγους, παιδίατρους, καρδιολόγους, μικροβιολόγους και νευρολόγους
Είδος προς… εξαφάνιση αποτελούν οι καρδιολόγοι στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, όπου από τους 58 που απασχολούνταν συνολικά στα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ επέλεξαν να μείνουν στο ΠΕΔΥ μόλις οι 9. «Όχι» στο ΠΕΔΥ είπαν επίσης οι παθολόγοι, οι γαστρεντερολόγοι, οι παιδίατροι, οι οφθαλμίατροι και οι ρευματολόγοι της όμορης 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης.

Στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων 1 στους 2 γιατρούς έμεινε στο ΠΕΔΥ, ωστόσο σε κάποιες ειδικότητες υπάρχουν σημαντικά κενά, όπως σε γυναικολόγους, καρδιολόγους, παιδιάτρους. Τέλος, στην 7η ΥΠΕ Κρήτης όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα διαθέτουν έναν παιδίατρο, έναν ουρολόγο και έναν δερματολόγο.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!