Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Το LittleBigHouse είναι ένας ξενώνας σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης την Άνω Πόλη. Είναι το όνειρο που έγινε πραγματικότητα για δύο νέα αδέρφια τον Χάρη και την Βίκυ.
Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν τα δύο αδέρφια ταξίδεψαν με τρένο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μέσα σε ένα μήνα. Σε κάθε τους διανυκτέρευση προκειμένου να κάνουν οικονομία χρησιμοποιούσαν τα hostel της εκάστοτε πόλης. Έτσι γεννήθηκε στον Χάρη και την Βίκυ η ιδέα να στήσουν κάτι αντίστοιχο και στην Θεσσαλονίκη.
“Τα hostel του εξωτερικού , δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που έχει ο Έλληνας στο μυαλό του.” εξηγεί η Βίκυ Ταρνανά στο thestival.gr.
Έμπνευση για την δημιουργία του δικού τους ξενώνα αποτέλεσε ένα hostel στο Βερολίνο το “HeartofGold” το οποίο είναι και το αγαπημένο τους.
“Η Ελλάδα στερούνταν από τέτοια καταλύματα και γι αυτό μας μπήκε το μικρόβιο να δημιουργήσουμε εμείς ένα ” τόνισε η Βίκυ.
Σημαντικοί παράγοντες όπως δηλώνει,  για την επιτυχία ενός ξενώνα είναι η προσωπική επαφή του προσωπικού με τους επισκέπτες, οι ενδιαφέρουσες προτάσεις και οι διαφορετικές πτυχές και σκοπιές τη πόλης που θα γνωρίσει ο επισκέπτης.
Το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης οι επαγγελματικές προοπτικές για την Βίκυ και τον Χάρη συρρικνώθηκαν. Πτυχιούχοι “Πολιτικών Επιστημών” και “Πολιτικός Μηχανικός” αντίστοιχα στράφηκαν στην ιδέα τους για την δημιουργία ξενώνα στην Θεσσαλονίκη.
Η εύρεση του κτιρίου που θα στέγαζε το όνειρο τους ήταν εύκολη υπόθεση. Το κτίριο όπου βρίσκεται σήμερα το LittleBigHouse, είναι οικογενειακή περιουσία και αφού κατάφεραν να πείσουν τους γονείς τους ήταν έτοιμοι για την επίτευξη του στόχου τους.
Τον Αύγουστο του 2011, το LittleBigHouse άνοιξε τις πόρτες του για τους επισκέπτες. Τις πρώτες κιόλας 15 μέρες τα τηλεφωνήματα και τα mails έπεφταν βροχή, για κρατήσεις.
“Στην αρχή νομίζαμε ότι μας κάνουνε πλάκα οι φίλοι μας και μας στέλνανε ψεύτικα e-mail. Τελικά δεν ήταν έτσι. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από συναισθηματικής πλευράς  ως προς την πορεία της επίτευξης του στόχου μας. Ως προς το οικονομικό κομμάτι, είμαστε αισιόδοξοι, ωστόσο είναι ακόμα μία διαδικασία σε εξέλιξη.” τονίζει η ιδιοκτήτρια του LittleBigHouse.
Οι επισκέπτες του ξενώνα είναι 98% ξένοι τουρίστες, και μόνο 2% οι Έλληνες κυρίως φοιτητές.
Εκδηλώσεις και events που διεξάγονται στην Θεσσαλονίκη, προσελκύουν επισκέπτες και γεμίζουν τα δωμάτια της Βίκυς και του Χάρη.
Το 2013 το LittleBigHouseκέρδισε το βραβείο καθαριότητας από το sitehostelbookers.comως ο πιο καθαρός ξενώνας στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι ξενώνες της Θεσσαλονίκης
Στην Θεσσαλονίκη, λειτουργούν τρείς σύγχρονοι ξενώνες. Εκτός από το LittleBigHouse, υπάρχουν ακόμα το Rent Rooms στην οδό Μελενίκου και το studioArabas στην οδό Σαχτούρη στην περιοχή της Άνω Πόλης.
Ο πρώτος ξενώνας που λειτούργησε σε πρότυπα hostel, στην Θεσσαλονίκη ήταν ο InternationalYouthHostel στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου.
Μεταξύ των ιδιοκτητών των ξενώνων υπάρχει εξαιρετική σχέση και επαγγελματική αλληλεγγύη.
“Ο τουρισμός για μένα είναι ένα παιχνίδι και η Θεσσαλονίκη είναι η ομάδα μας. Κανένας «παίκτης» δεν πρέπει να μένει στο πάγκο. Τόσο τα ξενοδοχεία, όσο και τα hostels είναι απαραίτητα.” τόνισε στο thestival.gr η Βίκυ Ταρνανά.
Τα hostel και οι ξενώνες είναι παρεξηγημένοι στο μυαλό του Έλληνα. Στην πραγματικότητα είναι επιλογή, ανάγκη για κοινωνικοποίηση και επικοινωνία. Είναι σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών όπου οι ταξιδιώτες μοιράζονται όχι μόνο τη διαμονή καθώς και το ίδιο δωμάτιο.
Παράλληλα μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τις απόψεις ,τις  ιδέες και τα  όνειρα.
Θα περίμενε κανείς ότι λόγω του χαμηλού κόστους ενός ξενώνα οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι του θα είναι και αυτοί χαμηλής ποιότητας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί, ο ξενώνας του Χάρη και της Βίκυς.
Τα δύο αδέρφια έβαλαν το μεράκι τους τον προσωπικό τους χαρακτήρα και την αγάπη τους με αποτέλεσμα αυτό να περνάει και στον επισκέπτη- ταξιδιώτη.
Oσοι ενδιαφέρεστε για ένα δωμάτιο στο LittleBigHouse, για περισσότερες πληροφορίες δείτε (ΕΔΩ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!