Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Είκοσι δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Φρέντι Μέρκιουρι, οι Queen σπάνε όλα τα ρεκόρ των δισκογραφικών πωλήσεων στη Βρετανία.
Το άλμπουμ τους «Greatest Hits», η συλλογή με τις επιτυχίες τους που κυκλοφόρησε το 1981, κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων σε πωλήσεις κερδίζοντας έτσι, επάξια, τον τίτλο του πιο εμπορικού δίσκου όλων των εποχών.
Είναι η πρώτη φορά που μια δισκογραφική δουλειά αγγίζει αυτό το όριο στη Βρετανία, γεγονός που αποδεικνύει το μεγαλείο αλλά και τη διαχρονικότητα του συγκροτήματος που έγραψε ιστορία.
Τα 6 εκατ. αντίτυπα που έχει πουλήσει το συγκεκριμένο άλμπουμ σημαίνει πως έχει αγοραστεί από μία στις τρεις βρετανικές οικογένειες. Κι αυτό ακούγεται απολύτως λογικό, καθώς ποιος δεν θα ήθελε να έχει στη δισκοθήκη του τραγούδια κλασικά όπως το «We will rock you» ή το «Bohemian Rapsody»;
Το ρεκόρ αυτό, πάντως, εντυπωσίασε ακόμη και τα ίδια τα μέλη των Queen. «Αυτά είναι υπέροχα νέα. Είναι απίστευτο», δήλωσε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Μπράιαν Μέι και συμπλήρωσε: «Θέλω μόνο να ευχαριστήσω όλους όσους μας υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε να σας προσφέρουμε πράγματα». Και ο Ρότζερ Τέιλορ, όμως, δήλωσε εξίσου ενθουσιασμένος. «Υπέροχο. Ποιος θα το πίστευε; Και όλα αυτά χάρη στο υπέροχο βρετανικό κοινό. Είναι μεγάλη τιμή», σχολίασε ο ίδιος.
Τη σημαντικότητα αυτής της επιτυχίας υπογράμμισε και ο γενικός διευθυντής της Επίσημης Εταιρείας των Βρετανικών Τσαρτ Martin Tablot: «Το να γίνεται ένα άλμπουμ τους το πρώτο που ξεπερνά τα 6 εκατ. αντίτυπα είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για τους Queen.
Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, το 1981, αυτή η συλλογή με τα ποπ και ροκ τραγούδια έχει γίνει απαραίτητο κομμάτι της συλλογής κάθε μουσικόφιλου, ίσως ο ορισμός της συλλογής επιτυχιών», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των πωλήσεων του συγκεκριμένου άλμπουμ, το οποίο στις ΗΠΑ έχει πουλήσει 8 εκατ. αντίτυπα, αντιστοιχεί κυρίως σε δίσκους βινυλίου, CD και κασέτες, ενώ έχουν γίνει μόνο 124.000 κατεβάσματα στο Διαδίκτυο. Γεγονός που αποδεικνύει πως οι θαυμαστές των Queen ήταν και παραμένουν παραδοσιακοί.
Η σχέση αυτή μετρά πολλά χρόνια, ήδη από το 1975 όταν οι Queen κυκλοφορούσαν το «Α night at the opera» που περιέχει το «Bohemian Rhapsody» και οι θαυμαστές τους κράτησαν το άλμπουμ στην πρώτη θέση των αγγλικών τσαρτ για εννέα εβδομάδες. Με τις κλασικές πλέον επιτυχίες τους «Will we rock you», «We are the champions», oι Queen κυριάρχησαν στη ροκ σκηνή και έγιναν ένα από τα πλέον επιτυχημένα stadium rock συγκροτήματα παγκοσμίως. Μέχρι τον θάνατο του Φρέντι Μέρκιουρι το 1991, το συγκρότημα κυκλοφόρησε συνολικά 18 άλμπουμ, 18 σινγκλ και 10 DVD που έγιναν νούμερο ένα.
Στη δεύτερη θέση της λίστας με τα πιο επιτυχημένα εμπορικά άλμπουμ στη Βρετανία βρίσκονται οι Abba, επίσης με μία συλλογή, το «Gold Greatest Hits», που κυκλοφόρησε το 1992. Ο δίσκος αυτός, που περιλαμβάνει κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του δημοφιλούς συγκροτήματος, έχει πουλήσει συνολικά 5,1 εκατ. αντίτυπα, ακριβώς όσα έχουν πουλήσει και οι Beatles με το θρυλικό «Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band» του 1967.
Κάπου ανάμεσα στα ιστορικά αυτά ονόματα συναντάμε τη σύγχρονη βασίλισσα των τσαρτ Αντέλ, η οποία, μόλις στα 25 χρόνια, έχει καταφέρει να γράψει δισκογραφική ιστορία με το άλμπουμ της «21», το οποίο έχει κάνει πωλήσεις 4,7 εκατ. και κατέχει μία θέση στην πεντάδα των εμπορικότερων άλμπουμ όλων των εποχών στη Βρετανία.

ΤΟΠ 5
Τα άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις στη Βρετανία:
1. Greatest Hits Queen (1981) - 6 εκατ. αντίτυπα
2. Gold - Greatest Hits - Abba (1992) - 5,1 εκατ. αντίτυπα
3. Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band Beatles (1967) - 5,1 εκατ. αντίτυπα
4. 21 - Αντέλ (2011) - 4,7 εκατ. αντίτυπα
5. What's the story morning glory Oasis (1995) - 4,6 εκατ. αντίτυπα

http://www.ethnos.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!