Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine για καταγγελίες παράνομου περιεχομένου που εντοπίζεται στο Διαδίκτυο, συνεχίζει να δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο που εντοπίζουν οι έλληνες χρήστες κατά την πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο. Η Γραμμή λειτουργεί της από τον Απρίλιο του 2003 μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Safer Internet EL SIC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι το επίσημο μέλος του INHOPE (Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου) στην Ελλάδα από τις 18 Οκτωβρίου του 2005.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2013 
Η SafeLine έλαβε συνολικά 3094 καταγγελίες που αφορούσαν παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Διαδίκτυο το 2013. Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2014, η Γραμμή παρουσιάζει αναλυτικά τα στατιστικά της στοιχεία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της. Παρόλο που ο συνολικός αριθμός καταγγελιών παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις από έτος σε έτος, είναι προφανές ότι οι καταγγελίες των χρηστών είναι πιο ποιοτικά στοχευμένες από παρελθόντα έτη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, η κατηγορία που διακρίνεται από τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών που την αφορά είναι αυτή της παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων (34%). 
 Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, η κατηγορία της Παιδικής Πορνογραφίας (12%) καταλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό καταγγελιών το οποίο, συγκριτικά με το 2012, είναι αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα (το 2012, η κατηγορία αυτή αφορούσε το 11% των ληφθέντων καταγγελιών). Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, ότι το 2012, παρουσιάστηκε μια ραγδαία αύξηση των καταγγελιών (845 καταγγελίες) που αφορούσαν το Facebook και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 2013 (η SafeLine έλαβε 1551 καταγγελίες). Φαίνεται λοιπόν ότι σχεδόν διπλασιάστηκε ο συνολικός αριθμός από το ένα έτος στο άλλο. Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτήν την ραγδαία αύξηση ποικίλουν, καθώς ολοένα και περισσότεροι χρήστες δημιουργούν προφίλ στο δημοφιλές αυτό κοινωνικό δίκτυο, χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό.
 


Η SafeLine συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις καταγγελίες που αφορούν το Facebook, δημιούργησε έναν οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές προστασίας από την παράνομη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο κοινωνικό αυτό δίκτυο. Το πιο σύνηθες περιεχόμενο καταγγελιών που αφορούσαν το Facebook συγκαταλέγεται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Κλοπή κωδικών πρόσβασης & δημιουργία ψεύτικου προφίλ
  • Παραβίαση προσωπικών δεδομένων
  • Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyberbullying)
  • Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους (grooming)

Στον οδηγό, θα βρείτε εικονογραφημένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατέψετε το προφίλ, το δικό σας και των γύρω σας, από πιθανούς κινδύνους, όπως αυτούς που περιγράφονται στον οδηγό. Μπορείτε, επίσης, να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τον οδηγό από την ιστοσελίδα μας, www.safeline.gr.

Πηγή: News.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!