Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Οι ιώσεις ταλαιπωρούν πολύ τα παιδιά αυτήν την εποχή καθώς βρίσκονται σε έξαρση με αποτέλεσμα να τα προσβάλλουν πάνω από μία φορά μέσα στο χειμώνα.Υπάρχει τρόπος να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών μας; Υπάρχει μας απαντούν οι ειδικοί. Πώς; Εντάσσοντας στο διαιτολόγιό τους τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Απαντήσεις δίνει στο Life2day.gr η Εύα Καφετζή, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδα, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής .

Αμύγδαλα

Χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχουν, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ταυτόχρονα ενισχύουν την φυσική άμυνα του οργανισμού μας. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από ιούς και βακτήρια που μπορεί να… γλυκοκοιτάξουν το παιδί μας.

• Snack για το διάλειμμα: Σε ένα σακουλάκι αναμειγνύουμε αμύγδαλα με κορινθιακές σταφίδες -γνωστές για τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και σίδηρο. Το παιδί μας θα το λατρέψει!

Πιπεριές στο κόκκινο

Αλλά και στο πράσινο και στο πορτοκαλί και στο κίτρινο! Οι αγαπημένες μας πιπεριές, εκτός από το χρώμα που δίνουν στα φαγητά μας, είναι και πολύτιμοι σύμμαχοι υγείας: Περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τα γνωστά μας εσπεριδοειδή καθώς επίσης και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν αποτελεσματικά τη φυσική άμυνα του παιδικού οργανισμού.

• Ψάξε, ψάξε δε θα τη βρεις! Αν στο μικρό μας δεν αρέσουν οι πιπεριές, υπάρχει τρόπος να τις φάει: τις τρίβουμε και τις βάζουμε στη σάλτσα για τα μακαρόνια ή στα μπιφτέκια.

Γιαουρτάκι κανείς;

Πρόκειται για μια ακόμα τροφή που ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής άμυνας του παιδιού μας και γι αυτό δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο διατροφικό του πρόγραμμα. Το γιαούρτι λοιπόν, το εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού
του συστήματος αλλά και προβιοτικά. Ένας από τους στόχους των τελευταίων είναι να εξουδετερώσουν πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια λοίμωξη στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

• Σύμφωνα με το γούστο του. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του μικρού μας, είτε το συνοδεύουμε με μέλι, ξηρούς καρπούς, κ.λπ. είτε του το προσφέρουμε στη γεύση που του αρέσει.

Μανιτάρι, το μαγικό!

Σε σούπες, σάλτσες, πίτσες ή αλλού, τα λευκά μανιτάρια εκτός από υπέροχη γεύση, μας προσφέρουν και αποτελεσματική προστασία από τους ιούς: Αυξάνουν την παραγωγή των λευκοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που έχουν στόχο να καταστρέφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς όταν αυτοί εισβάλλουν στο σώμα μας.

• Το ξέρατε; Τα μανιτάρια έχουν τις ίδιες πρωτεΐνες με αυτές του κρέατος και πολύ λίγες θερμίδες: 150γρ. μας «επιβαρύνουν» μόνο με 32 θερμίδες.

Στη σαρδέλα λέμε «Ναι»

Και όχι μόνο στη σαρδέλα αλλά και στο σκουμπρί και στον κολιό και στη ρέγκα και γενικώς σε όλα τα θαλασσινά! Ο λόγος είναι ότι μας προσφέρουν μεταξύ άλλων, ψευδάργυρο ο οποίος ενδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνοντας τις πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποια ίωση. Επίσης, ο ψευδάργυρος παίζει και αυτός σημαντικό ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων.

• Δεν ξεχνάμε: Εκτός από τα θαλασσινά, τον ψευδάργυρο τον βρίσκουμε και στο κρέας, κόκκινο και λευκό. Προσφέρουμε στο παιδί μας 2 φορές την εβδομάδα κρέας και άλλες τόσες ψάρι.

Ελαιόλαδο, το ευεργετικό

Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της διατροφής μας. Τα πολύτιμα στοιχεία που συναντούμε στη σύνθεσή του, ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας μας να παραμένουμε υγιείς.

• Και κάτι ακόμα: Το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων άσθματος εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του και της καλής κυκλοφορίας αίματος που μας εξασφαλίζει.

Γλυκό σαν μέλι!

Ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, το μέλι, μας προσφέρει όσα χρειαζόμαστε για να… αντιστεκόμαστε στις ιώσεις του χειμώνα. Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα: χάρη στα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

• Για ακόμα πιο γερό οργανισμό: Το μέλι σε συνδυασμό με την κανέλα μας προσφέρουν μια πραγματικά αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της υγείας μας. 


«Μυρωδάτη» προστασία!

Παρά την έντονη μυρωδιά τους (που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μια ολόκληρη ημέρα), τονώνουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οπότε καλά θα κάνουμε να μην τα αποφεύγουμε. Ο λόγος για…

… το σκόρδο: Γνωστό για την αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή του δράση, είναι ενδεχομένως το νούμερο ένα αντιβιοτικό που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Το μυστικό είναι βέβαια να το καταναλώνουμε ωμό (π.χ. στο τζατζίκι) ή ελάχιστα μαγειρεμένο.

… και το κρεμμύδι: Ο βασιλιάς στη σαλάτα και στα φαγητά μας, μας προσφέρει (χάρη στην ουσία «κερκετίνη») ισχυρή προστασία από στις ιώσεις, κρυολογήματα και αλλεργίες. Διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες.

Και δεν ξεχνάμε!

• Το γάλα είναι ακόμα ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας σωστής ανάπτυξης. Εκτός από το ασβέστιο που χαρίζοντας στο παιδί μας γερά κόκαλα και δόντια, περιέχει και σίδηρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Επιπλέον, είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών (Α, C, σύμπλεγμα B κ.λπ.) λιπιδίων και ιχνοστοιχείων.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Categories: ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!