Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Να πληρώσουν φόρους ακινήτων και για τους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποίησαν το 2010, θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά από φέτος και όσοι έκαναν χρήση του Νόμου Μπιρμπίλη, παρότι γνώριζαν πως η εφορία θα απαλλάσσει.

Με βάση τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, δήλωση Ε9 θα πρέπει να καταθέσουν φέτος, όχι μόνο όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές –όπως ήταν γνωστό- αλλά και ημιυπαίθριους. Στη δήλωση θα πρέπει να αναγράψουν τα πραγματικά τετραγωνικά μετά την τακτοποίηση και όχι όσα ανέγραφε το συμβόλαιο.

Ωστόσο όταν έκαναν τη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες αυτοί γνώριζαν ότι τα επιπλέον τετραγωνικά θα δηλώνονταν μόνον στο Ε1 (για να συνυπολογιστούν σαν τεκμήριο εισοδήματος) και όχι στο Ε9 για τον ΦΑΠ. Στο Ε9 θα αναγράφονταν μόνον αν είχαν ήδη δηλωθεί πριν την τακτοποίησή τους, ή σε περίπτωση μελλοντικής μεταβίβασης του ακινήτου και εφεξής από τον επόμενο ιδιοκτήτη.

Από φέτος όμως δεν ισχύει πια ο ΦΑΠ αλλά ο ΕΝΦΙΑ και εκεί δεν υπάρχει διάκριση για τους ημιυπαίθριους που τακτοποιήθηκαν με τον νόμο 3843/2010 (νόμος Μπιρμπίλη). Έτσι, με τα νέα δεδομένα πλέον, θα πληρώνουν από φέτος μεγαλύτερο φόρο και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα πρέπει να τα δηλώσουν στο Ε9, ώστε να συμφωνούν με το σχέδιο του μηχανικού που έκανε την τακτοποίηση.

http://www.seleo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!