Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υλοποίηση των 11.000 απολύσεων εντός του 2014 και διαθεσιμότητας - κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου.
Ταυτόχρονα, ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει στους τροϊκανούς το σχέδιο για την απόλυση 4.000 υπαλλήλων, που αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση για το 2013, αλλά δόθηκε παράταση μέχρι τις αρχές του 2014.
Οι 4.000 υπάλληλοι εκτιμάται ότι θα προέλθουν, κυρίως από φορείς και οργανισμούς του δημοσίου που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.
Πιο αναλυτικά, αναμένεται να απομακρυνθούν 2.000-2.500 υπάλληλοι που προήλθαν με το κλείσιμο της ΕΡΤ, 300 επίορκοι που τέθηκαν εκτός Δημοσίου με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, 700 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν το 2013 για λόγους υγείας.
Οι απολύσεις θα πραγματοποιηθούν έπειτα από την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, που πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος Ιανουαρίου.
Σχετικά με τους 12.500 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας, αναμένεται να προέλθουν κυρίως από το πρόγραμμα εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας των ΟΤΑ και από τον ΕΟΠΠΥ.
Σε ό,τι αφορά τις 11.000 απολύσεις που αναμένεται να προχωρήσουν εντός του 2014, εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις δημοτικές επιχειρήσεις, γιατρούς του ΕΟΠΠΥ και από δημοσίους υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν θα επανατοποθετηθούν σε νέες θέσεις.
Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, εργαζόμενοι στον ΕΟΠΠΥ και σε ασφαλιστικά ταμεία.
Συγκεκριμένα, από τους υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν τον ερχόμενο Μάρτιο και Απρίλιο μετά τη συμπλήρωση του οκτάμηνου 1.800 σχολικοί φύλακες, 500 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, 650 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, 1.300 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων από τα υπόλοιπα υπουργεία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο και 200 δημοτικοί αστυνόμοι.
Την περίοδο από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο 2014 θα απομακρυνθούν 3.150 «διαθέσιμοι» υπάλληλοι οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και αφορούν 800 εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ και 1.350 υπάλληλοι από δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως «για πρώτη φορά έχουμε για το 2014 ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης με στόχους, προτεραιότητα, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση».

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!