Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014




Σύμφωνα με μια οδηγία που εκδόθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρη την Κίνα δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για να αγοράσουν τσιγάρα ή να καπνίζουν σε δημόσιες υπηρεσίες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.


Ο μεγαλύτερος εργοδότης στη βόρεια κινεζική πόλη Zhangjiakou είναι ένα εργοστάσιο τσιγάρων, το οποίο, όπως όλες οι καπνοβιομηχανίες της Κίνας διοικείται από μια κρατική εταιρεία. Το πιο διάσημο προϊόν του εργοστασίου είναι η μάρκα τσιγάρων Zuanshi «Diamond», από την οποία έχουν πάρει το όνομά τους διάφοροι δρόμοι και δημόσια μνημεία της Zhangjiakou. Ακόμη και μία από τις νέες γέφυρες της πόλης πάνω από τον ποταμό Sanggan έχει λευκές κολόνες που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν τσιγάρα.

Ωστόσο, παρά τη θερμή σχέση μεταξύ της καπνοβιομηχανίας και της τοπικής κυβέρνησης, οι αξιωματούχοι της Zhangjiakou απαγορεύεται πλέον να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με μια οδηγία που εκδόθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρη την Κίνα δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για να αγοράσουν τσιγάρα ή να καπνίζουν σε δημόσιες υπηρεσίες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua. Οι υπάλληλοι που καπνίζουν «όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά αμαυρώνουν και την εικόνα του Κομμουνιστικού Κόμματος και των κρατικών υηρεσιών», ανέφερε η οδηγία.

Το άναμμα τσιγάρου μέσα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους χώρους άθλησης θα απαγορευτεί για τους δημοσίους υπαλλήλους, μαζί με τις πωλήσεις καπνού και τη διαφήμιση των τσιγάρων μέσα σε κυβερνητικά κτίρια. Η οδηγία απαιτεί επίσης την προβολή αντικαπνιστικών πινακίδων μέσα στις κυβερνητικές αίθουσες συνεδριάσεων, τις καφετέριες, αλλά και τις τουαλέτες. (Πιθανότατα μια τζούρα μέσα σε ένα μαύρο Audi με φιμέ τζάμια θα είναι εφικτή για τους αξιωματούχους που κυκλοφορούν με υπηρεσιακά οχήματα και δικό τους οδηγό).

Η αντικαπνιστική οδηγία ακολουθεί άλλα διατάγματα της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας με στόχο την «εξυγίανση» της συμπεριφοράς και της εικόνας των υπαλλήλων. Από όταν ανέλαβε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος το Νοέμβριο του 2012, ο Xi Jinping έχει εντείνει τις προσπάθειες να απαγορεύσει τα συμπόσια πολυτελείας, τις περιττές αυτοκινητοπομπές και άλλα εξωφρενικά προνόμια που πληρώνονται από την «τσέπη» της κυβέρνησης, καθώς και τις πολυτελείς κηδείες που διοργανώνουν οι οικογένειες των υπαλλήλων σε ανάδειξη του στάτους τους.

Ωστόσο, η απαγόρευση του καπνίσματος θα είναι πιο δύσκολη υπόθεση, καθώς η τεράστια βιομηχανία καπνού της Κίνας είναι κρατικά ελεγχόμενη και συνιστά σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων. Υπό αυτή την έννοια, η Zhangjiakou δεν είναι μοναδική περίπτωση.

Κάθε χρόνο η καπνοβιομηχανία της Κίνας παράγει περισσότερα από 2,3 τρισεκατομμύρια τσιγάρα -το 40% του παγκόσμιου συνόλου- και αποτελεί «μία από τις μεγαλύτερες πηγές φορολογικών εσόδων για την κινεζική κυβέρνηση, όπως ο Cheng Li, συνεργάτης του Ινστιτούτου Brooking έγραψε πέρυσι σε μια έκθεση με τίτλο "Η Πολιτική Χαρτογράφηση της Καπνοβιομηχανίας της Κίνας και Η Αντικαπνιστική Εκστρατεία". Ο Li εκτίμησε ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η βιομηχανία καπνού της Κίνας «συμβάλει σταθερά κατά 7-10% στα συνολικά ετήσια έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αυτό αντιστοιχούσε σε 95,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011.

Επιπλέον, η καπνοβιομηχανία έχει φίλους σε σημαντικές θέσεις -μεταξύ αυτών, ο Li Keming, ο οποίος είναι και αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Κρατικού Μονοπωλίου Καπνού Διοίκησης και ο νεότερος αδελφός του πρωθυπουργού Li Keqiang. Οι κρατικές επιχειρήσεις καπνού και τα εργοστάσια τσιγάρων είναι επίσης σημαντικοί εργοδότες σε πολλές πόλεις της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, η επίπτωση της εξάρτησης από τον καπνό στη δημόσια υγεία της Κίνας είναι ολοφάνερη. Η Κίνα είναι το σπίτι περισσότερων από 300 εκατομμύρια καπνιστών και ευθύνεται για το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων. Κάθε χρόνο, 1,2 εκατομμύρια θάνατοι στην Κίνα, αποδίδονται, έστω και μερικώς, σε ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Σε μια χώρα όπου οι ακριβές μάρκες τσιγάρων δίνονται συχνά για δωροδοκία και καπνοί απλώνονται σχεδόν πάνω από κάθε γαμήλιο τραπέζι, η συνήθεια του τσιγάρου θα είναι δύσκολο να σβήσει, τόσο πολιτιστικά όσο και οικονομικά. Η επερχόμενη αργία για το νέο κινεζικό έτος, θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της νέας απαγόρευσης.
newsit.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!