Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της πειρατείας των μπλε κάδων ανακύκλωσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς οι κλοπές έχουν φτάσει πλέον στο 10%. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δέκα τόνους ανακυκλώσιμων υλικών από τους κάδους καταλήγει σε παράνομους αποθηκευτικούς χώρους πολυκατοικιών, εγκαταλελειμμένα σπίτια και τροχήλατες ιδιοκατασκευές, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
 Το φαινόμενο έχει σημάνει συναγερμό εδώ και πολλούς μήνες στη διοίκηση του κεντρικού δήμου, ο οποίος μάλιστα προχώρησε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη στην πρώτη δυναμική επιχείρηση-σκούπα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την εισαγγελία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ μετά τον έλεγχο που έγινε σε τέσσερα διαμερίσματα, όπου διέμεναν Ρομά, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και ιδιοκατασκευές με αντικείμενα και υλικά από τις περισυλλογές.
Την ανησυχία του για το φαινόμενο της πειρατείας των μπλε κάδων εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας σε χθεσινή ημερίδα για το πρόγραμμα “Ανακύκλωση, τοπική ανάπτυξη και απασχόληση στη Θεσσαλονίκη”, τονίζοντας ότι ενώ η ανακύκλωση πηγαίνει με καλούς ρυθμούς στον δήμο, το αρνητικό είναι οι κλοπές στους κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών. “Είμαστε σε συνεργασία με την αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς για να το αντιμετωπίσουμε, αλλά το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση και εγκυμονεί πλέον σοβαρούς κινδύνους” σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ 10% ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ
Στα οφέλη από την ανακύκλωση μέσα από τη λειτουργία του δικτύου των μπλε κάδων αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Θανάσης Παπάς, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έφτασε πλέον μέσα από τους μπλε κάδους να συγκεντρώνει 50 - 55 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών ημερησίως. Ο αντιδήμαρχος έθεσε και το μείζον ζήτημα των κλοπών, λέγοντας και αυτός ότι έχουν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. “Υπολογίσαμε ότι 10% των ανακυκλώσιμων τελικά καταλήγει σε αυτοσχέδιες αποθήκες, γεγονός που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους” τόνισε ο αντιδήμαρχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι πέρα από την παραβατική συμπεριφορά και την άθλια εικόνα να κλέβουν ορισμένοι από τους μπλε κάδους των σκουπιδιών, υπάρχει μια σειρά από άλλα ζητήματα και κινδύνους, όπως η δημιουργία εστιών ρύπανσης σε διάφορα σημεία της πόλης, που τα έχουν μετατρέψει σε τρώγλες αποθηκεύοντας ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά. “Εκτός από τη ρύπανση, είναι μεγάλος και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός κατοικημένων περιοχών όπου επιτήδειοι αποθηκεύουν ανακυκλώσιμα υλικά σε υπόγεια, ισόγεια, εγκαταλειμμένα σπίτια και οικόπεδα, ειδικά στην Άνω Πόλη” υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
Ήδη πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όπως είπε, εκδηλώθηκε μια τέτοια πυρκαγιά στην περιοχή της Άνω Πόλης, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί. Ο αντιδήμαρχος ανέφερε επίσης ότι έχει αρχίσει αυτοψίες, προκειμένου να εντοπίσει τους παραβάτες και κυρίως τους παράνομους αποθηκευτικούς χώρους που λειτουργούν σαν πυριτιδαποθήκες στο πολεοδομικό συγκρότημα. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, την εισαγγελία και τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι έχουν εντοπιστεί περιοχές επικινδυνότητας, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν κι άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το ΣΔΟΕ, που οφείλει να ελέγχει τις εταιρείες που παραλαμβάνουν το σκραπ και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

ΣΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥΣ
Τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών στην περιοχή των Λαχανόκηπων ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ημερίδας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι στις 25 Ιανουαρίου υπογράφεται με τη ΓΑΙΟΣΕ η εταιρική συμφωνία για τη δημιουργία του ΣΜΑ. “Το είχαμε ανακοινώσει και πλέον είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε. Ο ΣΜΑ των ανακυκλώσιμων υλικών θα βοηθήσει ώστε με το τρένο από τους Λαχανόκηπους να στέλνουμε τα σκουπίδια στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Σίνδο. Πρόκειται για μια οικονομία της τάξης των 700.000 - 800.000 ευρώ το χρόνο για τον δήμο Θεσσαλονίκης” τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θ. Παπάς ανέφερε ότι είναι το πρώτο πράσινο σημείο της Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσουν άλλα πέντε στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες. Θα μειωθεί σημαντικά, όπως είπε, το τελικό υπόλειμμα που πηγαίνει στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και πλέον θα έχουμε πλησιάσει πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό στόχο για το 2020, που είναι το 50% των απορριμμάτων να ανακυκλώνεται”. Μάλιστα, ο κ. Παπάς ανακοίνωσε ότι ο δήμος εξετάζει σε σύμπραξη με ιδιωτικές εταιρείες να προχωρήσει την ανακύκλωση και σε μία σειρά άλλων υλικών, όπως τα φελιζόλ, τα έπιπλα, τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά αντικείμενα, και τα αδρανή υλικά.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ 130 ΝΕΟΥΣ
Στο πλαίσιο της ημερίδας για την ανακύκλωση και την απασχόληση, τονίστηκε ότι μέσω του προγράμματος είναι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας 130 νέοι, από τους οποίους οι 90 είναι άνεργοι. Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Μαρία Παπαγιάννη, κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας οι 130 νέοι επιστήμονες, είτε με τη μορφή της αυτοαπασχόλησης ως νέοι επιχειρηματίες είτε με τη συμμετοχή τους ως εταίροι σε μικρές επιχειρήσεις, είτε με την πρόσληψή τους σε κάποια από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τα ζητήματα της ανακύκλωσης στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Η ίδια διευκρίνισε επίσης ότι στόχος είναι να συσταθεί μέσα από αυτό το πρόγραμμα και μία κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, αποτελούμενη από τουλάχιστον δέκα νέους, οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν σε δύο κύριους τομείς παρέμβασης: στις πράσινες υποδομές (φωτοβολταϊκά, βιοκαύσιμα, γεωθερμία κτλ.) και στην ανακύκλωση (τηγανέλαια, λυματολάσπη κτλ.).

http://www.seleo.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!