Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ανήκει στον Michelangelo. Ο πίνακας με την ονομασία «Doni Tondo» είναι μακράν ο πιο αντιπροσωπευτικός και διάσημος πίνακας των Χριστουγέννων και όχι άδικα.

Φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1507 και ο αποτελεί τον μοναδικό ολοκληρωμένο πίνακα ζωγραφικής από την ώριμη περίοδο του Michelangelo, που έχει διασωθεί.

Συχνά αναφέρεται ως Doni Madonna ή «Η Αγία Οικογένεια» και βρίσκεται στη γκαλερί Uffizi, στη Φλορεντία της Ιταλίας τοποθετημένη μάλιστα στο πρωτότυπο πλαίσιό της.

Ο πίνακας πιθανολογείται ότι ανατέθηκε από τον Agnolo Doni για να τιμήσει το γάμο του με την Maddalena Strozzi, γόνο μεγάλης και ισχυρής οικογένειας της Τοσκάνης.

Οι θεωρίες για το πότε ακριβώς φιλοτεχνήθηκε το έργο ποικίλουν. Άλλοι λένε μετά το γάμο του Doni, το 1503 ή 1504, άλλοι μετά την ανασκαφή του Laocoön περίπου το 1506, ενώ υπάρχουν και οι φήμες που αναφέρουν ότι έγινε πριν από τις τοιχογραφίες της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα, άρα πριν από το 1508.

Σε γενικές γραμμές πάντως υπολογίζεται στα τέλη περίπου του 1506 ή 1507.

Ο πίνακας απεικονίζει τον Ιησού μωρό, μαζί με την Παναγία και τον Ιωσήφ ενώ κάτω δεξιά φαίνεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και πέντε διφορούμενες γυμνές αντρικές φιγούρες. Χαρακτηριστικό του πίνακα είναι η κυκλική δομή του, που παραπέμπει στην τεχνική της Ιταλικής Αναγέννησης.

http://www.clickatlife.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!