Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Μπορεί το ρολόι να δείχνει 12 το βράδυ, αλλά πολλοί υποφέρουν από αϋπνίες ή προσπαθούν άσκοπα να κοιμηθούν, ανοίγοντας για λίγο την τηλεόραση. Πάνω από το 60% των Αμερικανών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο κάθε βράδυ, καταλήγοντας στα υπνωτικά χάπια. Νιώθουν το σώμα τους κουρασμένο και το κρεβάτι τους ζεστό… αλλά ο ύπνος δεν έρχεται ποτέ! Οι παρακάτω επτά συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε για πολλές ώρες, χωρίς να ξυπνάτε κάθε μισάωρο, με εντελώς φυσικό τρόπο.

Μην κάνετε γυμναστική τις βραδινές ώρες

Οι εμπειρογνώμονες του ύπνου συμβουλεύουν να αποφεύγετε τη βραδινή γυμναστική, επειδή η αδρεναλίνη δεν αφήνει τον οργανισμό σας να ηρεμήσει και να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Δυστυχώς, οι νυχτερινές προπονήσεις αναστέλλουν τον ύπνο. Ωστόσο υπάρχουν και έρευνες που υποστηρίζουν ότι η άσκηση το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και καταπολεμεί την κατάθλιψη. Όπως και να έχει, καλύτερα να μην το ρισκάρετε…

Πείτε «όχι» στο αλκοόλ το βράδυ

Ακόμα και ένα ποτό μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνδρες που πήγαν για ύπνο ζαλισμένοι, πήγαιναν ήσυχοι για ύπνο, αλλά οι γυναίκες έκαναν άστατο ύπνο και ξυπνούσαν συχνά. Το αλκοόλ δεν θα σας αφήσει να φτάσετε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, ώστε να ξεκουραστεί το σώμα σας. Τέλος, όπως ακριβώς και ο καφές, το αλκοόλ είναι διουρητικό, οπότε θα σας αναγκάσει να τρέχετε στην τουαλέτα κάθε δυο ώρες.

Χαλαρώστε, όταν μπαίνετε στο σπίτι

Όταν τα πόδια σας φτάνουν την πόρτα, ξεχάστε τους λογαριασμούς, τη δουλειά ή το αύριο και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Έξυπνο είναι να ξεκινήσετε την ηρεμία νωρίς το βράδυ, ώστε να μπορέσετε να κοιμηθείτε ήσυχα όταν περάσει η ώρα. Φτιάξτε ένα χαμομήλι, κάντε ένα μπάνιο και πάρτε λίγο καθαρό αέρα στο μπαλκόνι. Σίγουρα, έτσι θα απαλλαχθείτε από το άγχος γρήγορα και εύκολα!

Κάντε σεξ πριν τον ύπνο

Ειδικά οι άντρες, κοιμούνται αμέσως μετά το σεξ, αφού το σώμα τους γεμίζει με προλακτίνη, μια ορμόνη που κυριαρχεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βέβαια, παρόμοιες ορμόνες παράγονται και στις γυναίκες, αφού το σώμα τους προκαλεί την ωκυτοκίνη, μια ουσία που αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής για έναν καλό ύπνο. Οπότε, δεν είστε οι μόνοι που θέλετε ύπνο μετά το σεξ…

Κλείστε το κινητό, το laptop και το iPad σας

Δεν χρειάζεται να έχετε το κινητό συνεχώς στο χέρι σας! Η ακτινοβολία από τα κινητά καταστέλλει σημαντικά την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί υπνηλία. Άλλωστε, μια κλήση ή ένας θόρυβος είναι ικανός, όχι μόνο να σας ξυπνήσει, αλλά και να σας «τρομάξει», διώχνοντας τον ύπνο για τις επόμενες ώρες.

Κάντε ένα μπάνιο με έλαια αρωματοθεραπείας

Το μπάνιο με πέντε σταγόνες ελαίων ή καλύτερα αρώματος τριαντάφυλλου και λεβάντας μπορούν να χαλαρώσουν το μυαλό και το σώμα σας. Ρίξτε μέσα στο μπάνιο με χλιαρό νερό και ανάψτε κεράκια, ώστε να αφήσετε το πνεύμα σας ελεύθερο. Προσοχή όμως, μην κάνετε πολύ ζεστό μπάνιο, επειδή το καυτό νερό θα σας καθυστερήσει από το να αποκοιμηθείτε. Με άλλα λόγια, το σώμα σας θα μπει στη διαδικασία να επαναφέρει την ισορροπία της θερμοκρασίας του.

Καταναλώστε superfoods για τον καλό ύπνο

Και όμως, μερικές τροφές δεν βοηθούν τον οργανισμό σας να «βυθιστεί» στον ύπνο. Καλό είναι να τρώτε ελαφρά το βράδυ, π.χ. μαγειρεύοντας ζυμαρικά ολικής άλεσης με φρέσκα λαχανικά, σάλτσα ντομάτας και στήθος κοτόπουλου. Αυτό το γεύμα περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα που αφήνουν το σώμα μας να κοιμηθεί πιο εύκολα!

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!