Ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά της ποπ μουσικής στην ανάκληση προσωπικών αναμνήσεων σε ανθρώπους που έχουν υποστεί την απώλειά τους λόγω εγκεφαλικών κακώσεων. Αρκετά σημαντική, απαντά μια ομαδα ερευνητών από την Αυστραλία, η οποία μελέτησε για πρώτη φορά την επίδραση που της μουσικής στον εγκέφαλο υγιών και μη ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ της Αυστραλίας που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο επιστημονικό έντυπο Neuropsychological Rehabilitation, έπαιξαν αποσπάματα από δημοφιλή τραγούδια της ποπ μουσικής σε πέντε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις.
Στο πείραμα συμμετείχαν άλλοι 5 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν τα ίδια τραγούδια της ποπ, όπως και οι ασθενείς.
Στη συνέχεια, εθελοντές και ασθενείς κλήθηκαν να καταγράψουν πόσο εξοικειωμένοι αισθάνθηκαν με ένα συγκεκριμένο τραγούδι, αν τους άρεσε, και τι αναμνήσεις προκλήθηκαν στο άκουσμά του.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες είχαν ανακαλέσει παρόμοιο ποσοστό αναμνήσεων σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές του δείγματος.
Σε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, η πλειοψηφία των αναμνήσεων αφορούσε πρόσωπα ή μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους που είχε εκτιμηθεί από τους ίδιους ως θετική.
"Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μουσική λειτουργεί ως ένα αποτελεσματικό κίνητρο για την εκμαίευση της αυτοβιογραφικής μνήμης και μπορεί να είναι ευεργετική για την αποκατάσταση της αμνησίας, αλλά μόνο σε ασθενείς χωρίς έλλειμμα αυτοβιογραφική μνήμης", σημειώνουν οι ερευνητές.
healthpro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου