Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ένα στα πέντε αυτοκίνητα συνεχίζει να κυκλοφορεί ανασφάλιστο στους ελληνικούς δρόμους, παρά τις απειλές για πρόστιμα από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα πρόστιμα (που υποτίθεται ότι θα αποστέλλονταν μέσω ταχυδρομείου) δεν επιβλήθηκαν ποτέ στα ανασφάλιστα ΙΧ καθώς, όπως φαίνεται, το μόνο που ήθελε να κάνει το υπουργείο Οικονομικών ήταν να τρομοκρατήσει τους ιδιοκτήτες για να σπεύσουν να υπογράψουν συμβόλαια με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που μίλησαν στην εφημερίδα "Δημοκρατία" περίπου 300.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων (σε ένα σύνολο 1,2 εκατ. ανασφάλιστων ΙΧ) πίστεψαν στις απειλές και έσπευσαν να ασφαλίσουν τα οχήματα τους. Όμως περίπου 900.000 ΙΧ συνεχίζουν και σήμερα να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, παρά τις διατάξεις που ψηφίστηκαν και τις απειλητικές διαρροές για τσουχτερά πρόστιμα.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο από τη Βουλή το υπ. Οικονομικών θα προχωρούσε σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις μεταξύ του αρχείου οχημάτων του υπουργείου και του αρχείου πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών για να εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπίζονταν από τη διασταύρωση να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα θα δέχονταν επιστολή από του υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα καλούνταν εντός οκτώ ημερών να προσκομίσουν στην Εφορία το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα τους, ενώ θα τους επιβαλλόταν και πρόστιμα με τη μορφή παραβόλου ύψους 250 ευρώ. Κάτι όμως που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Σημειώνεται πάντως ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι οδηγοί που κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα και εντοπίζονται από τον αστυνομικό έλεγχο τιμωρούνται με αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες καθώς και με πρόστιμο 500 ευρώ, εφόσον το ανασφάλιστο όχημα είναι επιβατικό ΙΧ και 250 ευρώ εφόσον είναι δίκυκλο. Εάν όμως εμπλακούν σε ατύχημα τότε αφαιρούνται το δίπλωμα και η άδεια κυκλοφορία για δύο χρόνια.

http://www.newmoney.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!