Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον καρκίνο με ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι ο αέρας που αναπνέουμε προκαλεί καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα καθώς και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα επιδημιολογικών μελετών που αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
Οι μεταφορές, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι βιομηχανίες, η θέρμανση των σπιτιών και το μαγείρεμα είναι οι κυριότερες πηγές ρύπανσης.
Για να κατανοήσουμε σε βάθος το πρόβλημα, μιλήσαμε με τον Ντάνα Λούμις, έναν από τους επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση. Του ζητήσαμε να μας πει, ποιες περιοχές του πλανήτη είναι οι πιο μολυσμένες.
«Πολλά από αυτά που βλέπουμε στην Κίνα και στην Ινδία, οφείλονται στην καύση του άνθρακα. Η έκρηξη της βιομηχανίας σε αυτές τις χώρες είχε δραματικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους. Στη Βόρεια Αφρική η ρύπανση οφείλεται στην σκόνη της ερήμου. Οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, όμως και εκεί έχουμε ρύπανση. Βεβαίως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, εξαιτίας των βιομηχανικών αερίων έχει τρομακτικές συνέπειες» δήλωσε στο euronews ο Ντάνα Λούμις, ερευνητής στον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον καρκίνο.
Ο Λούμις προσθέτει ότι η σκόνη της ερήμου δεν είναι τόσο επικίνδυνη, αλλά σύμφωνα με μια ιταλική μελέτη, τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στην Ευρώπη υπάρχουν περιοχές όπου η μόλυνση χτυπάει κόκκινο, υπάρχουν όμως και μέρη όπου οι πολίτες αναπνέουν καθαρό αέρα.
«Στην Ευρώπη οι μεταφορές είναι οι κύριες πηγές ρύπανσης. Αεροπλάνα, τρένα και οχήματα ευθύνονται για τον μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε. Κάποτε ευθυνόταν η βιομηχανία, όμως σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Σήμερα, στην Κίνα και την Ινδία η βιομηχανία μολύνει την ατμόσφαιρα. Γιατί σε αυτές τις χώρες συμβαίνει ότι και στην Ευρώπη πριν από 200 χρόνια» υποστήριξε μιλώντας στο euronews ο Ντάνα Λούμις, ερευνητής στον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον καρκίνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο για το 2010
223.000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, επειδή ο αέρας ανήκει σε όλους.Αναπνέουμε όλοι τον ίδιο αέρα . Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Μπορούμε να πάμε στην δουλειά μας με το ποδήλατο, μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση ορυκτών καυσίμων, όμως αυτό δεν θα μας βοηθήσει πολύ σε ατομικό επίπεδο. Είναι σημαντικό για την πόλη που ζούμε. Είναι λοιπόν καλό να προσέχουμε και να αλλάξουμε συνήθειες. Είναι όμως επίσης σημαντικό να ξέρουμε τι συμβαίνει, να γνωρίζουμε το πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε πως πρόκειται για συλλογικό πρόβλημα και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να αναλάβουν δράση» υποστήριξε μιλώντας στο euronews ο Ντάνα Λούμις, ερευνητής στον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον καρκίνο.
«Στην μελέτη σας υποστηρίζετε πως χιλιάδες θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πως μπορείτε όμως να πείτε με σιγουριά, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πραγματικά η αιτία αυτών των θανάτων;» είναι το ερώτημα που έθεσε ο δημοσιογράφος του euronews, Ρόκο Κλαούντιο.
«Σημαντικό το ζήτημα που θέτετε. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Χρησιμοποιήσουμε στατιστικά μοντέλα και προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε σειρά παραγόντων, όπως η ρύπανση του αέρα, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή. Χρησιμοποιούμε τα δεδομένα επιδημιολογικών μελετών απο σχετικά μεγάλους πληθυσμούς. Οπότε έχουμε μια εικόνα, μια εκτίμηση αν θέλετε, αλλά νομίζω ότι αποτυπώνουμε την πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό» κατέληξε ο Ντάνα Λούμις.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες τους, με στόχο να αποδείξουν την άμεση σχέση καρκίνου – ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ζητούν απο τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, ώστε να περιορισθεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας.
Πηγή: euronews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!