Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

 

Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για την εφευρετικότητα τους και τις καινοτόμες ιδέες τους. Αυτή τη τη φορά ήρθαν να λύσουν ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού μέσω του φαγητού.

Ως γνωστόν, η πρόσληψη υψηλής ποσότητας αλατιού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι η κυριότερη αιτία θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο στον κόσμο.  «Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής Αϊ Σάτο. «Αν προσπαθούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση αλατιού με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή να το τρώμε πιο άνοστο».

Έτσι λοιπόν, δύο Ιάπωνες ερευνητές κατασκεύασαν ειδικά ξυλάκια (chopsticks) που δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου σε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας, όπως το ράμεν και η σούπα μίσο.

Τα chopsticks λειτουργούν με τη χρήση ενός ηλεκτρικού διεγέρτη, ο οποίος λαμβάνει οδηγίες από έναν μίνι υπολογιστή, που φοριέται σαν βραχιόλι στο χέρι του πελάτη. Η συσκευή, μέσω των chopsticks, απελευθερώνει ιόντα νατρίου στο φαγητό και αυτά δημιουργούν την αίσθηση του αλατιού στο στόμα του καταναλωτή. Τη συσκευή αλμυρότητας επινόησε ο Χομέι Μιγασίτα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο, σε συνεργασία με την εταιρεία παρασκευής τροφίμων και ποτών Kirin.

Τα ηλεκτρικά chopsticks είναι σημαντικά για τους Ιάπωνες, καθώς η παραδοσιακή διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε αλάτι, λόγω της χρήσης συστατικών όπως η μίσο και η σάλτσα σόγιας. Ο μέσος ενήλικας Ιάπωνας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι κλινικές δοκιμές, σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων, ενώ την ίδια στιγμή το πιάτο που καταναλώνεται με αυτά έχει όλη τη γεύση, αλλά περίπου 1,5 φορά λιγότερο αλάτι. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωσαν σούπα μίσο με λιγότερο αλάτι, σχολίασαν θετικά τον βελτιωμένο «πλούτο, τη γλυκύτητα και τη συνολική νοστιμιά» του πιάτου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσκευή θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο το επόμενο έτος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!