Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

 

Σχέδιο προσωρινής χαλάρωσης των κανονισμών σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις εισόδου επεξεργάζεται η βρεατανική κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους οδηγούς φορτηγών, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις, μεταξύ άλλων στην προμήθεια καύσιμων.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα εκδώσει βραχυπρόθεσμα έως και 5000 προσωρινές θεωρήσεις εισόδου (visa), μπροστά στην έλλειψη περίπου 100.000 ξένων οδηγών βαρέων οχημάτων, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία και το Brexit.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά βενζινάδικα έχουν κλείσει προσωρινά, καθώς ενώ υπάρχει απόθεμα καυσίμων, δεν υπάρχουν οδηγοί να το μεταφέρουν από τις κεντρικές δεξαμενές.Στα υπόλοιπα πρατήρια που λειτουργούν δημιουργούνται ουρές από κόσμο. Αυτή η χαοτική κατάσταση, εκτός από την αναστάτωση που έχει επιφέρει στον κλάδο, έχει προκαλέσει φόβο στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση υγρών καυσίμων.

Κλειστά πρατήρια βενζίνης

Η BP έκλεισε προσωρινά κάποια από τα 1.200 πρατήριά της στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω έλλειψης αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, την οποία απέδωσε στις ελλείψεις οδηγών φορτηγών, ενώ η Esso της ExxonMobil είπε ότι επηρεάστηκε μικρός αριθμός από τα 200 σημεία λιανικής της Tesco Alliance.

Έτσι, η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον έρχεται να ξεμπλοκάρει τις δυσκολίες όμως έρχεται κόντρα με τις πεποιθήσεις του και τις αποφάσεις για αυστηροποίηση των μεταναστευτικών νόμων (μετά το Brexit) που επιδίωκαν να μπει τέλος στην εξάρτηση της Βρετανίας από το εργατικό δυναμικό ξένων χωρών.

Ο κλάδος των μεταφορέων προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις, καθώς είναι παράλληλα σε εξέλιξη η κρίση στην τιμή των καυσίμων ενώ εδώ και μήνες σουπερμάρκετ και αγρότες προειδοποιούσαν ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών οδηγεί τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε οριακό σημείο, δυσχεραίνοντας τη διανομή προϊόντων στην αγορά.

Ο βρετανικός κλάδος μεταφορών λέει ότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται περίπου 100.000 περισσότεροι οδηγοί καθώς περίπου 25.000 επέστρεψαν στην Ευρώπη πριν από το Brexit και η πανδημία έπαυσε προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησης για νέους εργαζομένους.

Από την πλευρά του, ο φορέας που εκπροσωπεί το λιανεμπόριο στη Βρετανία επισήμανε ότι, αν δεν βρεθούν περισσότεροι οδηγοί μέσα σε 10 ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξεία έλλειψή τους, τότε είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει σημαντική διατάραξη ενόψει των Χριστουγέννων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!