Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

 

Ο Μάριο Ντράγκι δεν αστειεύεται. Αφού επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων και μετά των εκπαιδευτικών –καθώς τα σχολεία άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα – ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας εμφανίζεται έτοιμος να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του «πράσινου πάσου» για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στη χώρα.

Πολιτικά μιλώντας, δεν θα είναι μια εύκολη απόπειρα για τον Ντράγκι. Οι αντιδράσεις της ακροδεξιάς Λέγκας του Μάριο Σαλβίνι, η οποία στηρίζει την κυβέρνησή του, είναι μεγάλες όπως και πολλών βουλευτών.

Την ίδια ώρα όμως πολλοί περιφερειάρχες –ακόμα και στον βιομηχανικό Βορρά– προτείνουν η υποχρεωτικότητα για το «πράσινο πάσο» να επεκταθεί και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, επισημαίνοντας ότι αν δεν εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι, πολλές επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν τον χειμώνα με αναστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Είναι δε πιθανή μια συμφωνία κυβέρνησης και της Ενωσης Ιταλών Βιομηχάνων, της Confindustria. Τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα, μετά από μία μακρά περίοδο τηλεκπαίδευσης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, και οι εκπαιδευτικοί για να μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας, θα έπρεπε να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε να έχουν κάνει rapid test 48 ώρες πριν. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες στα τρένα, την είσοδο στους κινηματογράφους, τα θέατρα, τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, τους εσωτερικούς χώρους στα εστιατόρια κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Μάριο Ντράγκι σχεδιάζει επεκτείνει το σχέδιο σε 1,2 εκατ. υπαλλήλους που εργάζονται σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η χρήση του διαβατηρίου θεωρείται κρίσιμη από την ιταλική κυβέρνηση, καθώς θα επιχειρήσει να κρατήσει υπό έλεγχο τη μετάδοση του κορονοϊού με την πτώση της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Η Ιταλία έφτασε τους 130.000 νεκρούς από την πανδημία, τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά το τρίτο κύμα μολύνσεων την άνοιξη, τα κρούσματα άρχισαν στη χώρα να αυξάνονται και πάλι μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή πάντως παρατηρείται μείωση, με συνολικά 35.000 νέες μολύνσεις την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι 45.000 πριν από τρεις εβδομάδες. Περίπου το 72% των πολιτών της χώρας άνω των 12 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 63% της ηλικιακής ομάδας από 12 έως 19 ετών, έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Il Messaggero, 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!