Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020


Με αφορμή τις εξελίξεις με τον Κορωνοϊό, πολλά είναι τα ερωτήματα δικαιούχων επιδομάτων, για το αν αλλάζει κάτι ως προς τις ημερομηνίες καταβολής και τις διαδικασίες.
Ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ανακοίνωσε την παράταση στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ για όσους ανέργους έληξε η χορήγησή του. Το μέτρο αφορά τα επιδόματα που λήγουν μέχρι 31 Μαρτίου 2020. (δείτε αναλυτικά εδώ)
Eπιπλέον, στο πλαίσιο των μέτρων για την άμεσα στήριξη του εργατικού δυναμικού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ αποφάσισε η προπληρωμή να ξεκινήσει από την Τρίτη, 31 Μαρτίου:
-Των τακτικών επιδομάτων ανεργίας, επιδομάτων μακροχρονίως ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από τις 31 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 3 Μαΐου 2020.
-Των Δώρων Πάσχα 2020 στους τακτικά επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, από σήμερα ηλεκτρονικά θα γίνεται η έκδοση δελτίου ανεργίας και η αίτηση επιδότησης ανεργίας στον ΟΑΕΔ.
(Δείτε ακόμη: ΟΑΕΔ: Παράταση προθεσμιών σε όλα τα προγράμματα)
(Και εδώ: Τα νέα μέτρα του ΟΑΕΔ)
H ημερομηνία καταβολής του επιδόματος παιδιού Α21 (κι όλων των επιδομάτων που δίνονται από τον ΟΠΕΚΑ) θα είναι στο τέλος του μήνα, την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Υγ. Μια μέρα νωρίτερα, από το απόγευμα, θα εμφανίζονται τα χρήματα στα ATM.
Υπενθυμίζεται ότι, η 1η διμηνιαία δόση του 2020 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) του Α21 (επιδόματος παιδιού), θα καταβληθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020.
Η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι:
«Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ https://www.idika.gr/epidomapaidiou ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.grμε τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.
Η πρώτη δόση του 2020 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα (όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων), για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 16/03 και έχει εγκριθεί η αίτησή τους.
Επισημαίνεται ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο (https://www.idika.gr/epidomapaidiou/2020/Home/FAQ) με τις συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις  για την διευκόλυνση τους».
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Το επίδομα γέννησης ύψους 1.000 ευρώ σε όσους έχει εγκριθεί για πληρωμή αυτόν τον μήνα, θα πληρωθεί κανονικά 31/3. Το επίδομα δίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις. (Δείτε τι λέει το νέο ΦΕΚ)
Επίσης, οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) που έχουν υποβάλλει αίτηση και εγκρίθηκε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πληρωθούν την Τρίτη 31 Μαρτίου .
Δείτε αναλυτικά: ΟΠΕΚΑ: Πληρώνει 9 επιδόματα μέχρι τέλος Μαρτίου (λίστα)
Επιδοματικές παροχές
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, για να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την προσέλευσή τους σε σημεία εξυπηρέτησης, όπως τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων και τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), αποφασίστηκε:
– Η παράταση καταβολής για τρεις μήνες αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων σε περίπτωση επανεξέτασης από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έως τις 31 Μαρτίου 2020.
– Η παράταση καταβολής για έναν μήνα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης, σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν έχει ήδη υποβάλει νέα αίτηση ή δεν την έχει υποβάλει ηλεκτρονικά. Ήδη, μάλιστα, έχουν ενημερωθεί σχετικά οι δικαιούχοι, μέσω της αποστολής περισσότερων από 120.000 μηνυμάτων και e-mails.
– Η μη προσμέτρηση στην προθεσμία υποβολής αίτησης για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ των μηνών Μαρτίου-Απριλίου.
ΙΚΥ: Παρατείνεται έως 30-4-2020 η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών των υποψήφιων στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών/τριών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες EKO – ακαδ. έτος 2018/19». Προς αποφυγήν της διασποράς του κορωνοϊού οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλλουν ( ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά– courier), στο ΙΚΥ (Τμήμα Υποτροφιών Προπτυχιακών Σπουδών, Λ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234 Νέα Ιωνία), την ηλεκτρονική τους αίτηση (οριστικοποιημένη αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου) εκτυπωμένη, υπογεγραμμένη και συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με την με αριθμ. 22127/25-10-2019.
H ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ
Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, με σκοπό την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού (COVID-19) καθώς και την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ για την εξυπηρέτηση των πολιτών, σας ενημερώνει για τα εξής:
εξυπηρέτηση των πολιτών
  • αναφορικά με την πορεία των αιτήσεων τους ή οποιαδήποτε άλλη πληροφόρηση που άπτεται της χορήγησης των επιδομάτων, θα πραγματοποιείται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και της ιστοσελίδας του Οργανισμού.
  • προκειμένου να αποφευχθούν συνθήκες συγχρωτισμού η εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία στο Κέντρο Ενημέρωσης του Οργανισμού στην Αθήνα (Πατησίων 30), στην Κεντρική Υπηρεσία καθώς και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΠΕΚΑ θα γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και των ανασφάλιστων υπερηλίκων που ανήκουν στην πλειονότητα σε ευπαθείς ομάδες, διατίθενται επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • ​Αναπηρικά Προνοιακά Επιδόματα τηλ. 2131519238 – email: anapirika.epid@opeka.gr
  • Ανασφάλιστοι Υπερήλικες τηλ. 2131519206 – email: anasfal.yperyl@opeka.gr
  • Για τις υπηρεσίες πρωτοκόλλου, οι πολίτες επιπρόσθετα θα μπορούν να αποστέλλουν σκαναρισμένα τα δικαιολογητικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική Δ/νση protokollo@opekα.gr είτε με φαξ, είτε ταχυδρομικά. Σε περίπτωση ανάγκης διεκπεραίωσης με φυσική παρουσία θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα αποφυγής συνωστισμού.
υποβολή νέων αιτήσεων ή αιτήσεων ανανέωσης
  • Για επιδόματα που διαθέτουν ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιήσουν αυτή την δυνατότητα.
μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) (ΦΕΚ Α΄55/11.03.2020)  έχουν ρυθμιστεί τα κάτωθι :
  • για αιτήσεις επιδόματος γέννηση​ς δίνεται παράταση υποβολής έως 30 Απριλίου 2020 καθώς και αναστολή της δίμηνης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών.
  • για το ​ελάχιστο εγγυημένο ​εισόδημα και το ​επίδομα στέγασης εφόσον δεν έχει υποβληθεί αίτηση έως 11/03/2020, παρατείνεται για ένα μήνα η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων η οποία έληξε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
  • για ​αναπηρικά προνοιακά επιδόματα ​που λήγουν έως 31/03/2020 και για τα οποία εκκρεμεί ιατρική κρίση από τα ΚΕΠΑ χωρίς υπαιτιότητα του ενδιαφερομένου παρατείνεται για τρεις μήνες η καταβολή του επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ.
μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) (ΦΕΚ Α΄64/14.03.2020) 
Αναστέλλεται μέχρι και την 30-04-2020 η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών, κατά αποφάσεων και πράξεων Οργάνων του ΟΠΕΚΑ, που αφορούν στην απόρριψη, διακοπή, καταλογισμός κλπ. των πάσης φύσεων προνοιακών παροχών που χορηγεί ο Οργανισμός. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η προθεσμία άσκησης προσφυγής για τις παραπάνω πράξεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν ειδοποίηση για την νέα ημερομηνία εξέτασής τους.
Ο ΟΠΕΚΑ θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και να παρέχει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του στην διάρκεια αυτής της νέας, πρωτόγνωρης και απειλητικής για την δημόσια υγεία κατάστασης. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να αναπροσαρμόζουμε την παροχή των υπηρεσιών μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Οι πολίτες θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας (www.opeka.gr) να ενημερώνονται για όλες τις νέες δυνατότητες που θα παρέχονται.
aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!