Τρίτη 28 Μαΐου 2019


Την έντονη δυσφορία τους εξέφρασαν οι αθλήτριες που κέρδισαν στο πρωτάθλημα σκουός της Αστούριας στη βόρεια Ισπανία επισημαίνοντας ότι τα βραβεία τους καταδεικνύουν «τον δομικό σεξισμό» στον αθλητισμό.
Οι τέσσερις νικήτριες του τουρνουά σκουός προέβησαν σε καταγγελίες αφού έλαβαν ως δώρα ένα κερί αποτρίχωσης κι έναν δονητή.
Οι καταγγελίες οδήγησαν σε παραιτήσεις μελών στην αθλητική ομοσπονδία.
Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», όταν είδαν το βραβείο , οι τέσσερις γυναίκες έμειναν άφωνες.
Μετά την καταγγελία στις αρμόδιες τοπικές αθλητικές αρχές, παραιτήθηκαν μέλη της διοίκησης του συλλόγου σκουός του Οβιέδο που διοργάνωσε το τουρνουά.
«Ένιωσα έκπληξη και αγανάκτηση «, λέει η Ελίζαμπετ Σαντό, μία από τις νικήτριες του τουρνουά.
Η 37χρονη αγωνίζεται επαγγελματικά πάνω από 15 χρόνια.Είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια και μία από τις συνολικά 255 γυναίκες πρωταθλήτριες σε όλη την Ισπανία.
Δύο ημέρες μετά την τελετή απονομής των βραβείων, οι τέσσερις γυναίκες, έκαναν καταγγελία στην ομοσπονδία επισημαίνοντας πως τα δώρα ήταν «σεξιστικά και εκτός τόπου». Η ομοσπονδία σκουός παραδέχθηκε ότι τα δώρα ήταν «ακατάλληλα».
«Ποτέ στην ιστορία μας δεν συνέβη κάτι τέτοιο», λέει η Maribel Toyos, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας.
«Πρόκειται για προσβολή της αξιοπρέπειας των γυναικών. Ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο που πρέπει να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της ισότητας », υπογραμμίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γυναικών της Αστούρια , Aλμουντένα Κουέτο.
Ενώ οι ισχύοντες κανονισμοί δεν περιλαμβάνουν κυρώσεις γι΄αυτού του είδους τη συμπεριφορά, η αθλητική νομοθεσία θα καταστήσει πλέον υποχρεωτικό τα βραβεία να είναι τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!