Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019


Η  Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ, όπως είναι όλοκληρο το ονοματεπώνυμό της, είναι η 16χρονη που έχει καταφέρει να μιλάει για εκείνη όλος ο πλανήτης.
Η νεαρή άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, κάνοντας τους ισχυρούς του κόσμου να ενοχληθούν από την ομιλία της. Μάλιστα πρόσφατα άλλαξε και το προφίλ της στο twitter απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον Ντόναλντ Τραμπ.
Το κορίτσι έχει γεννηθεί στις 3 Ιανουαρίου 2000 και είναι από την Σουηδία. Πριν από τέσσερα χρόνια, διαγνώστηκε με μία μορφή αυτισμού, το σύνδρομο Άσπεργκερ.
Είναι ακτιβίστρια που εργάζεται με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.
Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως.
Μερικά πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για την 16χρονη
1. Η Τούνμπεργκ έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
2. Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Τάιμς με ένα παγκόσμιο μήνυμα-έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
3. Έχει χαρακτηριστεί ως «ηγέτης της επόμενης γενιάς».
4. Η Τούνμπεργκ και το κίνημα της «Σχολικής απεργίας για το κλίμα» παρουσιάστηκαν επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Make the World Greta Again» (κάντε τον κόσμο Γκρέτα ξανά) 30 λεπτών. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια σκηνή ως το αποτέλεσμα «Greta Thunberg».
5. Η Τούνμπεργκ έχει καλλιτεχνικά γονίδια. Η μητέρα της είναι η Σουηδέζα τραγουδίστρια της όπερας Μαλένα Έρνμαν και ο πατέρας της είναι ο ηθοποιός Σβάντε Τούνμπεργκ. Ο παππούς της είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Όλοφ Τούνμπεργκ.
6. Η μητέρα της το 2009 είχε συμμετάσχει στη Eurovision, κατακτώντας την 21η θέση. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 25 χώρες.
7. Τον Αύγουστο του 2019 ανακοίνωσε το εγχείρημα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων.
8. Τον Δεκέμβριο του 2018 αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
9. Η 16χρονη ακτιβίστρια είναι μια από τις 4 βραβευθείσες με το «Βραβείο Ορθής Διαβίωσης», γνωστό και ως «Εναλλακτικό Νόμπελ».
10. Η πρώτη γυναίκα που την ενέπνευσε ήταν η Ρόζα Παρκς (Rosa Parks), η Aμερικανίδα ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!