Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019


Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα) από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.
Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2019 , δηλαδή στις 27/10, αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή με τους δείκτες του ρολογιού να γυρίζουν μια ώρα πίσω, στις 4 τα ξημερώματα.
Το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων από το 2018, αναφέροντας μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στους ανθρώπους καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν και κατά πόσον η αλλαγή της ώρας σε θερινή ή χειμερινή θα επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος σημαίνει ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021
Πως καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας
Ήταν το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Όμως πλέον η συνήθεια της αλλαγής της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι πολύ πιθανό να σταματήσει.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Φεβρουάριο 2018 ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, με το επιχείρημα ότι πλήττει, εκτός της ανθρώπινης υγείας, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια.
«Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, και 12 αποχές Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:
  • την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο),
  • την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και
  • την ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!