Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής λόγω της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες ώρες τη Βόρειο Ελλάδα.
Αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα, τροχόσπιτα διαλυμένα, δέντρα ξεριζωμένα, στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατεστραμμένες, έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες (πάνω από 100) με κατάγματα, κάποιοι σοβαρά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές… Ο απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα στη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης είναι τραγικός. Οι υλικές ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές είναι το λιγότερο, καθώς θα διορθωθούν. Οι έξι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, ωστόσο, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας δύο και οκτώ ετών, είναι μία πραγματική τραγωδία, που δεν μπορεί να διορθωθεί. Η ειρωνεία είναι ότι και τα έξι θύματα, ήταν τουρίστες, που απολάμβαναν τις διακοπές τους στην πανέμορφη Χαλκιδική.
Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ο τυφώνας σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω του καταστροφή και θάνατο.
Τα θύματα, μία μητέρα 54 ετών και ο 8χρονος γιος της, οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν ο τυφώνας παρέσυρε την οροφή, η οποία τους καταπλάκωσε και τους τραυμάτισε θανάσιμα.
Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του, περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια. Ο τυφώνας παρέσυρε ό,τι δέντρο βρήκε μπροστά του. Ένα από αυτά καταπλάκωσε τον άτυχο τουρίστα από τη Ρωσία και το παιδάκι του.
Δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, ο γιος τους και ο 19χρονος εγγονός τους, είχαν σταθμεύσει με το τροχόσπιτό τους σε παραλία στην Σωζόπολη. Ο τυφώνας παρέσυρε σαν κούτσουρο το τροχόσπιτο. Το ζευγάρι των ηλικιωμένων βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ τραυματίστηκε ο γιος, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως και ο 19χρονος εγγονός, με σαφώς ελαφρύτερα τραύματα.
Η φονική κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική είχε συνολικά έξι θανάτους, πάνω από 100 τραυματίες και έναν αγνοούμενο ψαρά στη Νέα Καλλικράτεια.
Έκτακτη σύσκεψη
Ηδη κυβερνητικό κλιμάκιο συνεδρίασε πολύ νωρίς το πρωί εκτάκτως παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (έφτασε στις 06:15 στο Δημαρχείο Νέων Μουδανιών, του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του Νίκου Χαρδαλιά που αναμένεται να πάρει την θέση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου και του δημάρχου Νέας Προποντίδας, Μανώλη Καρρά, μαζί με ανθρώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και των άλλων Δήμων που χτυπήθηκαν από την φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο ενημερώθηκε για την κατάσταση με τους νεκρούς και τους τραυματίες, για τον αγνοούμενο ψαρά και για τις ζημιές που υπάρχουν, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η σύσκεψη ήταν κλειστή ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έκανε κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην σύσκεψη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!