Παρασκευή 3 Μαΐου 2019


Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Πολωνία, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της, Βαρσοβία, με αφορμή ένα έργο τέχνης, στο οποίο απεικονίζεται μία γυναίκα να τρώει μία μπανάνα.
Πρόκειται για το βίντεο - έργο τέχνης με τίτλο «Consumer Art», του 1973, που δείχνει μια νεαρή γυμνή γυναίκα, να απολαμβάνει το τροπικό φρούτο. Το έργο, που βρισκόταν στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας, έχει επιμεληθεί η καλλιτέχνιδα Natalia LL. Απομακρύνθηκε από το Μουσείο, έπειτα από δεκάδες παράπονα επισκεπτών. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, πολλοί γονείς το χαρακτήρισαν χυδαίο και βλαβερό για τα παιδιά τους.
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς αρκετοί Πολωνοί διαμαρτύρονται για την απαγόρευση, την οποία χαρακτηρίζουν στενόμυαλη και κάνουν λόγο για λογοκρισία. Μάλιστα, διαδηλώνουν βγάζοντας selfies τρώγοντας μπανάνες και τις ανεβάζουν στα social media, κυρίως στο Twitter και το Facebook, με το hashtag #bananaselfie.
Εκατοντάδες Πολωνοί μαζεύτηκαν μπροστά από το Μουσείο για να διαμαρτυρηθούν, τρώγοντας μπανάνες. Η απομάκρυνση του έργου τέχνης από την γκαλερί, έγινε αφού ο διευθυντής του Μουσείου Jerzy Miziolek, εκκλήθη από τον υπουργό Πολιτισμού.
Ο διευθυντής δήλωσε στην εφημερίδα της Βαρσοβίας Gazeta Wyborcza: «Αυτό είναι το Εθνικό Μουσείο και κάποια θέματα στον τομέα του φύλου δεν πρέπει να παρουσιάζονται λεπτομερώς. Είχαμε πολλά παράπονα. Πολλοί άνθρωποι μας έστειλαν email, ενώ δεχόμαστε επισκέπτες 12, 13 ετών ή και πολύ μικρότερους».
Σύμφωνα με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας «η φαινομενικά αθώα δραστηριότητα, αποκτά μια έντονη ερωτική χροιά». Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του, αρνείται ότι άσκησε πίεση στο Μουσείο να αφαιρέσει το επίμαχο έργο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!