Τρίτη 19 Μαρτίου 2019


Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο την όγδοη κατά σειρά διοργάνωση του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης» από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, πλαισιωμένη από μέλη της Επιτροπής Θεάτρου και συντελεστών των καλλιτεχνικών σχημάτων, που θα πάρουν μέρος, από τις 15 Μαρτίου έως και τις 5 Μαΐου, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον».
Η Έλλη Χρυσίδου υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης,  που προβάλλει τις θεατρικές ομάδες της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρόσφατα κατηγορηθήκαμε από συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τα θεατρικά σχήματα που συμμετέχουν στην ‘’Ανοιχτή Σκηνή’’ δεν δηλώνουν εκ νέου συμμετοχή, διότι δεν είναι ικανοποιημένα με τον τρόπο με τον οποίο στηρίζουμε ως Δήμος τον θεσμό, ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έστω και με τα λίγα μέσα που χορηγεί ο Δήμος, οι θεατρικές ομάδες της πόλης θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο ενός πιο οργανωμένου θεσμού, όπως αυτός».
Όσον αφορά στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, για το οποίο διευκρίνισε ότι σχεδιάστηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. «Είναι πολύ σημαντικό οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που συμμετέχουν, να σχεδιάζουν τις παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις που θα στηρίξουν εν τέλει το δικό τους έργο και τη σχέση  μεταξύ τους».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο νέο project «Σκηνή Επί Πόλεως», μια κινητή θεατρική σκηνή, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το LABattoir, τον πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου, που θα παρουσιαστεί στο 1ο Thessaloniki Design Week, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο.
Τέλος, η Έλλη Χρυσίδου ευχήθηκε να υπάρξει συνέχεια για τον θεσμό, τονίζοντας: «Το αξίζουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό, το αξίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, το αξίζει η πόλη για να μπορεί να έχει ένα βλέμμα στο αύριο, να μπορεί να υποστηρίζει ότι ο πολιτισμός είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου, Γιάννα Τσόκου, από την πλευρά της ευχαρίστησε τον Δήμο για την γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία. «Δουλεύουμε κάθε φορά με μικρά αλλά σταθερά βήματα για να φτάσουμε στο σημερινό επίπεδο, στα ποιοτικά σχήματα που φιλοξενούνται, στο έντυπο του προγράμματος» τόνισε, εκτιμώντας παράλληλα ότι η φετινή διοργάνωση ίσως να είναι και η καλύτερη των οκτώ ετών.
«Υπάρχει ένα νέο θεατρικό δυναμικό στην πόλη που βρίσκει βήμα μέσω της ‘’Ανοιχτής Σκηνής’’, στο Θέατρο ‘’Άνετον’’, στο φουαγιέ του οποίου υπάρχει μια έκθεση όλων των σχημάτων που έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε η ίδια και πρόσθεσε: «Αυτό που μας δίνει η ‘’Ανοιχτή Σκηνή’’ είναι μια πολύ σημαντική χαρτογράφηση που θα παρέχει στο μέλλον πλούσιο υλικό στον μελετητή και ιστορικό του θεάτρου. Στόχοι μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να προκύψουν δημιουργικές συναντήσεις των ανθρώπων του θεάτρου, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις έρχονται να καλύψουν την επιμόρφωση όσων ασχολούνται με την θεατρική τέχνη όπως σκηνοθεσία, δημιουργική γραφή, σκηνογραφία» τόνισε η κ. Τσόκου και κατέληξε: «Πλέον βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο που έχει να κάνει με τη σχέση της πόλης με το θέατρο και του αστικού τοπίου με την τέχνη».
Στη συνέχεια της συνέντευξης οι συντελεστές των ομάδων έδωσαν το στίγμα των εννέα συνολικών παραστάσεων και των παράλληλων εκδηλώσεων.
Στην Επιτροπή Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν ακόμη οι  θεατρολόγοι, Αμαλία Κοντογιάννη, Νικηφόρος Παπανδρέου, Έλση Σακελλαρίδου, η σκηνογράφος, Μαρία Καραδελόγλου και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2019» εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!