Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί η πίτσα είναι καλύτερη από... τα δημητριακά για πρωινό!
Η διατροφολόγος – διαιτολόγος Chelsey Amer λέει ότι ένα κομμάτι πίτσα για πρωινό γεύμα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο έξυπνη επιλογή από το τυπικό μπολ δημητριακών με γάλα.
Υποστηρίζει ότι ένα κανονικό κομμάτι πίτσας έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με ένα μπολ δημητριακών με πλήρες γάλα, ενώ παράλληλα έχει και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Έτσι, ενισχύεται το αίσθημα του κορεσμού και νιώθουμε χορτάτοι περισσότερη ώρα. Προφανώς, αυτό εξαρτάται από το είδος της πίτσας.
Αν και η πίτσα μπορεί να περιέχει αρκετό λίπος, εντούτοις έχει σαφώς λιγότερη ζάχαρη από πολλά δημητριακά. Και η ζάχαρη δεν βοηθάει καθόλου για την ικανοποίηση της πείνας σας. Φυσικά, υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα το είδος δημητριακών ή πίτσας, για παράδειγμα.

Μια μερίδα από ένα τυπικό προϊόν δημητριακών με ζάχαρη περιέχει 130 θερμίδες, 3 γραμμάρια λίπους και 9 γραμμάρια ζάχαρης. Όμως, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε μια κανονική μερίδα, αλλά αρκετά περισσότερη ποσότητα.
Σε σχετική έρευνα αποδείχτηκε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εντελώς λανθασμένη άποψη για την ποσότητα δημητριακών που συνιστούν μία μερίδα σερβιρίσματος. Επί συνόλου 124 συμμετεχόντων, το 92% κατανάλωνε ποσότητα που ξεπερνούσε την μία μερίδα. Βασική αιτία είναι το μέγεθος του μπολ. Επειδή τα μπολ που σερβίρουμε είναι αρκετά μεγάλα, οι μερίδες γίνονται τεράστιες.
Αντίθετα, ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα σπέσιαλ έχει 290 θερμίδες, 11 γραμμάρια λίπος, 13 γραμμάρια πρωτεΐνη και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει πως θα φάτε μόνο ένα κομμάτι πίτσα για πρωινό.
Παρ' όλα αυτά, παραδέχεται ότι η πίτσα δεν πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή στα χαρτιά, συγκριτικά με τα ζαχαρούχα δημητριακά. Η πρόληψη όμως νατρίου, υδατανθράκων και λίπους νωρίς το πρωί, μπορεί να δώσει απότομα ενέργεια για μερικές ώρες αλλά διαλύει κάθε προσπάθεια υγιεινούς διατροφής την υπόλοιπη ημέρα. Ένα κομμάτι πίτσας με λιγότερο τυρί, ζύμη ολικής αλέσεως και περισσότερα λαχανικά ή δημητριακά που είναι καλές πηγές υδατανθράκων ολικής αλέσεως και πλούσια σε φυτικές ίνες, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για ένα ισορροπημένο πρωινό.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!