Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018


Γιγαντιαίο δίκτυο τερμιτών που η ηλικία του «αγγίζει» τα 4.000 χρόνια και καλύπτει έκταση αντίστοιχη της Μ. Βρετανίας, βρίσκεται στη βορειοανατολική Βραζιλία και μάλιστα είναι ορατή από το διάστημα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.
Οι «τούμπες» αυτές, που φαίνονται εύκολα στο Google Earth, δεν είναι φωλιές, μα το αποτέλεσμα της αργής και σταθερής εκσκαφής ενός εκτεταμένου δικτύου υπογείων τούνελ από τερμίτες.
Οι δραστηριότητες των τερμιτών, μέσα σε διάστημα χιλιάδων ετών, είχαν ως αποτέλεσμα να εναποτεθούν τεράστιες ποσότητες χώματος σε περίπου 200 εκατομμύρια υψώματα σχήματος πυραμίδας/ κώνου, ο καθένας ύψους περίπου 2,5 μέτρων και πλάτους 9.
«Τα υψώματα αυτά σχηματίστηκαν από ένα και μόνο είδος τερμίτη, που έσκαψε ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ, για να μπορεί να έχει ασφαλή πρόσβαση σε νεκρά φύλλα, απευθείας από το έδαφος του δάσους» λέει σχετικά ο Στίβεν Μάρτιν, του Πανεπιστημίου του Σάλφορντ, στη Μ. Βρετανία. «Η ποσότητα του εδάφους από τις εκσκαφές αυτές είναι πάνω από 10 κυβικά χιλιόμετρα, ανάλογη 4.000 Μεγάλων Πυραμίδων της Γκίζας, και αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες δομές που έχουν κατασκευαστεί από ένα και μόνο είδος εντόμου».
«Πρόκειται προφανώς για την πιο εκτεταμένη προσπάθεια βιο-μηχανικής από ένα μεμονωμένο είδος εντόμου» προσθέτει ο Ρόι Φαντς, του Universidade Estadual de Feira de Santana στη Βραζιλία. «Ίσως το πιο συναρπαστικό από όλα- τα υψώματα αυτά είναι πολύ παλιά, μέχρι και 4.000 ετών, ίσως το ίδιο αρχαία όσο και οι πυραμίδες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!