Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018


Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε απόψε σε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά σε ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια”. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι έπεσε στο τραπέζι πρόταση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Αφορά τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS), κατά κάποιους αναλυτές Bad Bank, η οποία θα κληθεί να εγγράψει “κόκκινα δάνεια”. Το ποια και μέχρι σε ποιο κεφαλαιακό ύψος “κόκκινων δανείων” θα απορροφήσει η “νέα” τράπεζα, οι ίδιοι κύκλοι της Καραγιώργη Σερβίας πρόσθεταν ότι θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωσή τους.
Συμπερασματικά, αφορμή για την αποψινή εξέλιξη θα μπορούσε να είναι η κατάρρευση τις προηγούμενες ημέρες του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Οι προσεγγίσεις που έγιναν κατέληξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μέσα στα τελευταία 2 με 3 χρόνια είναι δύσκολο να επιτευχθεί με βάση την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ο Κώστας Μελάς, καθηγητής τραπεζικής και χρηματοοικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε στο newsit.gr πόσο τα κόκκινα δάνεια έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και την ευρωστία των τραπεζών. Τόνιζε, επίσης, ότι η δημιουργία μιας Bad Bank είναι μονόδρομος πλέον για να λειτουργήσουν σωστά οι τράπεζες με μια επισήμανση. Ότι, αν τελικά ακολουθηθεί αυτή η λύση το μάρμαρο το θα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!